1. A motivációs levél arra szolgál, hogy a leendő munkaadó kapjon rólunk egy teljesebb képet. Egy jó lehetőség, hogy kommunikáljunk a levél olvasójával. Használjuk ki ezt az alkalmat, és „beszéljünk” a sorokban. Hibás az a motivációs levél, ami a mellékelt CV sorait idézi be. Főleg, ha azokat egy az egyben emeljük át.

2. Terjedelemben ne szálljunk el! Egy álláshirdetésre akár több száz jelentkező is írhat. Képzeljük el a HR-s munkatársat az első 50 CV és motivációs levél után… Törekedjünk a tömör fogalmazásra, de mindig vigyünk bele személyességet és saját stílust.

3. Ahogyan a CV-nél, úgy itt se hazudjunk! Egy kis marketingelés megengedett, de ennél többet ne nagyítsunk. Se a munkaadónak, se nekünk nem lesz jó hosszútávon, ha kiderül, hogy amit leírtunk, az nem a valóság.

4. A motivációs levélben mindig utaljunk vissza az álláshirdetés szövegére, és fogalmazzuk meg, hogy miért is vagyunk motiváltak az állás megszerzésére. Ugye a nevében is benne van, motivációs levél, tehát motiválót és motiváltan kell írni.

5. Ha ki tudjuk deríteni azt, hogy ki fogja személy szerint olvasni a levelet, akkor személyesen őt szólítsuk meg. A „Tisztelt Hölgyem/ Uram!” megszólítás nem annyira egyedi, és megint tucat megoldáshoz vezet.

6. Az a fránya helyesírás. Alapvető fontosságú, mégis sokan elrontják. Tessék elküldés előtt ellenőrizni a helyesírást, az ismétlődéseket, a vesszőket… Sok CV és motivációs levél kerül a „kukába” emiatt. Ne kövessük el ezt a hibát!

Reméljük sikerült pár hasznos tanácsot adnunk a levél megírásához. Sikeres álláskeresést! 


Munka