Ezt szem előtt tartva, nézzük meg mi vár a magyar ingatlanpiacra? Vannak olyan tendenciák, amelyek 2021-ben kifejezettebbek lesznek a lakásszektor vonatkozásában, és ezeket mind ebben a cikkben megtárgyaljuk.

Ha megragadtuk a figyelmét, olvasson tovább.

Az ingatlanpiac

Amint azt már korábban is említettük, az ingatlanpiacot az állam általános gazdasági aktivitása is befolyásolja. A gazdasági tevékenység az, ami közvetetten meghatározza az ingatlan iránti keresletet. Ugyanis az ingatlan ugyanúgy termelési tényező, mint például valamely munkaerő vagy tőke.

Napjainkban a világ mozgatórugóinak, egyre nagyobb része kerül át az internetre. Teljesen természetessé vált az eddig személyesen intézett dolgok intézése a világhálón. A hétköznapi bevásárlás, kapcsolattartás barátokkal és a családdal, táblajátékok vagy a póker online játszása, informálódás és az üzletkötés is megszokott tevékenység az interneten. Így az ingatlanok kinézése és megvásárlása is mindinkább áttolódik a virtuális világba, ahol egyre könnyebben cserélnek gazdát.

Azonban nem szabad megfeledkezni arról a tényezőről sem, hogy amikor a gazdaság fellendül, és elegendő a munkahelyek számának növekedése, ebből kifolyólag az irodák iránti kereslet is növekszik. Ezenkívül a lakásingatlanok iránti érdeklődés növekedése mögött a kedvezményes lakásépítési áfa bevezetése is állhat.

Továbbá, annak köszönhetően, hogy az új munkahelyek száma növekedik, nőnek a személyes jövedelmek is. Hogy mit értünk ezalatt? Ha az egyéneknek több pénzük van és ezt a kiskereskedelmi vásárlásokra költik el, biztosan lesz nagyobb kereslet az üzlethelyiségekre is, és így tovább. Ez még egy módja annak, hogy miként befolyásolja az ingatlanszektort a gazdasági helyzet.

És hogy áll ezzel Magyarország? Mire számíthatunk a 2021. évben?

Egyetlen dolog, amire biztosan számíthatunk az, hogy új programok fognak működni az ingatlanok iránti kereslet fellendítése céljából. Ezt már láttuk 2020-ban is, de 2021-ben ez még kifejezettebb és jelentősebb lesz. A programok munkájának célja az lesz, hogy az embereknek megfelelő kölcsönt biztosítsanak kiegészítésként a lakhatásuk biztosításának útján.

Tehát a magyar ingatlanpiac jövője többnyire fényesnek és ígéretesnek tűnik.

A szakértők szerint azonban a közeljövőben nem várható, hogy Magyarországon a lakások ára csökkenni fog. Ezenkívül a hitelek felépítésének korlátozó változásai, mint például az illetékmentesség bevezetése, határozottan felébresztik az ingatlanpiacot. Az egész piac átalakult oly módon, hogy megállítsa a drasztikus árváltozásokat, és ehelyett jelentős alkukra és meghosszabbított értékesítési időszakokra ösztönöz.

Egy másik dolog, amelyet szem előtt kell tartanunk az, hogy a lakásépítés jelenlegi helyzete meglehetősen rossz állapotban van. Ez alatt azt értjük, hogy az energiafogyasztás egyharmada a lakóépületekből származik - ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez az eredmény energiapazarlás.

Ettől eltekintve valóban azt tükrözi, hogy bizonyos felújításokra van szükség. Kirívó igény ez! És ha ilyen nagy szükség van a pénzügyi támogatásra a felújítás terén, akkor hogyan kell ehhez hozzáállnia és hogyan kell ezzel foglalkozni az építőiparnak?

Mit vonhatunk le következésképpen?

Az építőipar kompetenciája, amely a jelenlegi helyzetben a legjobb esetben problematikus, óriási aggodalomra ad okot arra, hogy milyenek az előrejelzések a magyar ingatlanpiac helyzetével kapcsolatban a 2021-es évben. Annak érdekében, hogy biztosítsuk azt, hogy az ingatlanszektor nem fog nagy károkat szenvedni, keményen kell dolgoznunk és javítanunk kell az építkezési szektoron is.


Pénzügy