Ma már egyre több az okosotthon, ahol bizony komoly automatizációra van szükség. Ehhez pedig elengedhetetlen a szakértelem. Össze kell ugyanis hangolni minden berendezés működését, mi pedig távolról is szabályozhatjuk, gombnyomásra indíthatjuk azokat.

Nincs ez másként a hőszivattyú esetében sem, ami ma az egyik legkorszerűbb fűtési és hűtési megoldásnak tekinthető. Keszthelyen vagy környékén él, és a tervezéstől a kiépítésen át az automatizálásig, illetve a karbantartásig egy kézbe szeretné adni az épületgépészeti munkákat? Akkor érdemes konzultálni az Ódor Klíma 2000 Kft.-vel! De előtte vizsgáljuk meg kicsit alaposabban, hogy mi is a hőszivattyú, és hogyan zajlik a telepítése!

Mi a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy alternatív, energiatakarékos hűtő-fűtő berendezés. A megújuló környezeti energiát használja fel működése során, így napjaink egyik legmodernebb, környezetbarát és fenntartható technológiája.

Tervezéstől a megvalósításig

Azért, hogy átláthatóbb legyen a kivitelezési folyamat, nézzük, hogyan történik a hőszivattyú telepítése a gyakorlatban!

- Nulladik lépésként pontos adatokat kell szolgáltatni az épületgépészeti cég felé. Vagyis meg kell határozni, hogy hová szeretnénk a hőszivattyút, milyen kapacitásra van szükség, mekkora a mérete az otthonunknak!

- A berendezés típusának meghatározásához tisztában kell lenni a környezetünkben lévő energiaforrásokkal is. Ennek megfelelően lehet levegő-víz, víz-víz vagy talaj-víz modellek közül választani. Hazánkban az első, vagyis a levegő-víz hőszivattyú a legelterjedtebb.

- Egyéni igényeink, illetve a házunk adottságai határozzák meg a hőforrások teljesítményét és a hőleadókat is.

- Ehhez a levegő minőségének ismerete elengedhetetlen. Ugyanis lehet, hogy oxigenizációra vagy a páratartalom szabályozására is szükség lesz majd.

- Ki kell építeni az automatikát is, majd gépészetileg beüzemelni a rendszert! Ha ez elkészült, akkor már csak a karbantartás van hátra, mellyel a berendezések élettartama jelentős mértékben növelhető.

Épületgépészet A-tól Z-ig egy kézben

A modern otthonok épületgépészeti munkálatai összefüggenek, ezért nem célszerű szétdarabolni azokat, és az egyes részfolyamatokat más-más szakemberre bízni. Legjobb, ha egy kézbe adunk minden kapcsolódó munkát. Például a padlófűtés kialakítását végző szakikra bízzuk a hőszivattyú telepítése mellett a vezérlés kiépítését is!

Próbáljunk meg olyan céget találni, ahol van tervező, gépész, hőszivattyú-szerelő, elektronikai és automatizálási szakértő is! Vagyis komplex szolgáltatást nyújtanak. Így megspóroljuk az utánajárást is, illetve nem kell egyik vállalkozónak a másikra várni addig, amíg elkészülnek az egyes munkafázisok.


Otthon