Mindenekelőtt számba kell vennünk a klímák két fő típusát. Noha klímaberendezés alatt legtöbbször falra szerelhető split klímákat értünk, szót érdemelnek az úgynevezett mobilklímák is. Ezekre kompromisszumos megoldásként tekintünk; noha azonnal beszerelhetők és üzembe helyezhetők, bárhova magunkkal vihetjük őket, olcsóbbak és még engedély sem kell hozzájuk, ezekre nem tekinthetünk teljes értékű alternatívaként, hiszen rosszabb hatásfokkal működtethetők. Tudni kell róluk, hogy kivezetésre van szükségük; gyakran az ablakon kivezetett csővel oldják meg a dolgot, de mondani sem kell, hogy ez nem túlzottan energiatakarékos megoldás, hiszen az ablaknyíláson befelé tódulhat a meleg levegő. Amennyiben rendes kivezetést készítünk, épp a legfőbb előnyét, a mobilitást veszíti el. Érdemes split klímát választani, ha módunkban áll.

A klíma kiválasztásának legfontosabb lépése a teljesítmény meghatározása. Szerencsére rendelkezésünkre áll egy alapszintű ajánlás: minden egyes négyzetméter esetén 0,1 kW hűtőteljesítményre van szükség. Ez azt jelenti, hogy egy 20 négyzetméteres szoba hűtését hozzávetőlegesen egy 2 kW teljesítményű klímával oldhatjuk meg. Azonban szólni kell a befolyásoló tényezőkről is. A nagy üvegfelületek, a déli tájolás, az elégtelen hőszigetelés, az árnyékolást biztosító tereptárgyak és fák hiánya akár nagyobb hűtőkapacitást tehet szükségessé. Ugyanakkor megfelelő árnyékolással, jelentős hőszigeteléssel akár jelentős mennyiségű villamos energiát takaríthatunk meg.

A klímahasználat hatásfokát nem csupán a teljesítmény, hanem a készülék energiaosztálya is meghatározza. Minél magasabb energiaosztályba tartozik egy klímaberendezés, annál gazdaságosabban működtethetjük. Tudni kell, hogy a háztartási nagygépekkel ellentétben a klímáknál egyelőre nem változtak az energiaosztályok, így ezeknél továbbra is találkozhatunk A+, A++ és A+++ jelölésekkel. Nem könnyű eligazodni a témában.

Nem mehetünk el a gyártó kérdése mellett sem; melyik márkát érdemes előnyben részesíteni, illetve melyiket érdemes kerülni? Szerencsére az európai unió területén forgalomba hozott klímaberendezésekre szigorú szabályozás vonatkozik, így minden egyes készülék megfelelő minőséggel és jó hatásfokkal rendelkezik. Természetesen elérhetők a különböző árkategóriába tartozó klímák, amelyek között megtalálhatjuk a számunkra ideális választást.

Ne feledkezzünk meg a zajszint kérdéséről sem, ami alapvetően meghatározza egy berendezés komfortfokozatát. Noha a helyiség akusztikája és a berendezés távolsága meghatározó lehet, érdemes figyelembe venni a gyártó által feltüntetett zajszintet; 20 dB alatt halk zümmögést hallunk, 40 dB felett azonban a klíma zaja már a mindennapi tevékenységünket zavarhatja. Mondani sem kell, hogy a leghalkabb készülékekkel jellemzően a felsőkategóriában találkozhatunk.

Fordítsunk figyelmet a kiválasztásra és biztosak lehetünk benne, hogy az igényeinket maximálisan kiszolgáló készülékre tehetünk szert.


Otthon