Adó az önkormányzatok számára

A helyi iparűzési adó, gyakori nevén IPA vagy HIPA a vállalkozások önkormányzat részére fizetett adóneme, amit a nettó bevétel alapján számolnak ki. Ezt annak az önkormányzatnak köteles megfizetni a vállalkozó, amelynek területén található a székhelye, vagy telephelyet, esetleg ideiglenes jelleggel, de 180 napot meghaladóan végez ott vállalkozási tevékenységet.

Láthatjuk tehát, hogy előfordulhat olyan is, amikor több önkormányzat részére is adót kell fizetnünk. Ez további bonyoldalmakhoz vezethet abból a szempontból, hogy az iparűzési adó mértéke nem azonos mindenhol.

Az iparűzési adó mértéke

A Covid-19 járvány alatt 2021-ben, illetve 2022-ben a kormány országosan csökkentette, a vállalkozások támogatása miatt. Ekkor országosan maximum 1% volt ennek az adónemnek a mértéke.

Ez a könnyítés azóta megszűnt és visszatért a maximális 2%-hoz. Előfordulhat azonban olyan is, hogy egy település úgy dönt, hogy 0%-ban állapítja meg az iparűzési adó mértékét, viszont mivel ez sokszor fontos bevétel a települések számára ezért előfordulhat, hogy más módon próbálják ezt pótolni, például a vállalkozások számára kötelezően magasabb bérleti díjakkal.

Az iparűzési adó alapját minden esetben egy vállalkozásnak az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az alvállalkozói teljesítések értékével, valamint az anyagköltség levonásával számított nettó árbevétel adja.

iparűzési adó mértéke előlegfizetés

Előlegfizetés és határidők

Azok számára, akik egyszerűsített adózási nemet választanak, azoknak csak a május 31-i időpontot kell észben tartaniuk, ez ugyanis az iparűzési adó megfizetésének határideje. Akik nem egyszerűsített adózási formát választottak azoknak pedig évente kétszer, március 15-én és szeptember 15-én szükséges adóelőleget fizetniük.

Ez mindig az előző időszak bevétele alapján számított összeg, ezért előfordulhat, hogy az éves összesítésnél vissza kapunk pénz, de az is, hogy nekünk kell még extrát fizetni. Az ezen összetettsége egy újabb érv amellett, hogy miért érdemes szakértőktől is segítséget kérni. A több határidő, az adóelőleg fizetése, illetve az adóegyenleg követése nem egyszerű feladat.

Az iparűzési adó mértékének csökkentése

Az iparűzési adó, mivel önkormányzatokhoz kötött, lehetőséget teremt némi költségoptimalizálásra is. A székhelyszolgáltatásnak köszönhetően elérhetjük, hogy ne a saját településünkön legyen bejelentve a cégünk, illetve vállalkozásunk.

Ennek számtalan előnye van, kezdve például attól, hogy a székhelyszolgáltató biztosítja a cég székhelyén jogilag elvárt állandó jelenlétet, ami sok esetben problémát okozhat a vállalkozók számára. Azonban ezen túl is segít számtalan jogszabályi elvárásnak megfelellni és jóval olcsóbb, mint egy irodának a fenntartása.

Ezen túl pedig lehetőséget kínál arra is, hogy olyan településen jelentsük be a vállalkozásunk székhelyét, ahol a helyi iparűzési adó is alacsonyabb, mint állandó tartózkodási helyünkön. Ahogy azonban korábban is említettük, ezeken a helyeken előfordulhat, hogy extra terhekkel kell számolnunk, ezért ez a lépés alapos tervezést kíván.

Korábban sokan cégtemetőként tartották számon a székhelyszolgáltatókat, azonban ennek a szegmensnek a szabályozása mára kitisztult és mind a hatóságok, mind a vállalkozók egyre nagyobb bizalommal vannak felé. Ennek köszönhetően ma már egy rendkívül megbízható és legalább annyira hasznos szolgáltatásról beszélhetünk.


Adózás