A japán naspolya gazdag tápanyagokban és vitaminokban, például A-, B- és C-vitaminban, valamint káliumban, kalciumban és magnéziumban. A gyümölcsöt frissen, vagy lekvárnaként, szörpként, kompótként és bor formájában is fogyaszthatják.

Fontos megjegyezni, hogy a japán naspolya magjai cianogén glikozidokat tartalmaznak, amelyek cianid szabadulhatnak fel a szervezetben, ha a magokat rágják vagy lenyelik. Ezért a magokat mindig el kell távolítani a gyümölcsből, mielőtt fogyasztanák. A japán naspolya emellett potenciális allergénné is válhat, így azoknak, akik allergiásak más gyümölcsökre, óvatosnak kell lenniük a fogyasztásával.

Mire használják a japán naspolyát?

A japán naspolya (Eriobotrya japonica) gyümölcse és levelei hagyományosan különböző egészségügyi problémák kezelésére használják Ázsiában és a mediterrán térségben. A gyümölcsöt és a leveleket általában gyógyászati célokra használják, mint például a következők:

- Torokfájás: A japán naspolya leveleiből készült tea enyhítheti a torokfájást és a köhögést.

- Emésztési problémák: A japán naspolya enyhítheti az emésztési problémákat, mint például a puffadást és a hasmenést.

- Magas vérnyomás: A japán naspolya leveleiből készült tea segíthet csökkenteni a magas vérnyomást.

- Tüdőproblémák: A japán naspolya kivonata segíthet enyhíteni a légzőszervi problémákat, mint például az asztma és a bronchitis.

- Bőrproblémák: A japán naspolya leveleiből készült kivonatot használják a bőrproblémák, mint például a viszketés és az ekcéma kezelésére.

A japán naspolya emellett ízletes gyümölcs is, amelyet frissen fogyaszthatnak, vagy felhasználhatnak különböző ételek és italok készítéséhez. A japán naspolya leveleit néha ételek fűszerezésére is használják.

Csak nyersen fogyasztják, vagy készítenek belőle valamilyen más ételt?

A japán naspolyát (Eriobotrya japonica) általában nyersen fogyasztják, de számos módon felhasználható az ételek és italok készítéséhez is. Itt van néhány példa a japán naspolya felhasználására az étkezés során:

- Lekvár: A japán naspolya gyümölcseiből finom lekvárt lehet készíteni, amelyet pirítósra kenhetünk vagy desszertekhez használhatunk.

- Sütemények: A japán naspolyát a süteményekben is felhasználhatjuk, mint például a piték, a muffinok és a kekszek.

- Kompót: A japán naspolya gyümölcseiből kompótot lehet készíteni, amelyet hidegen vagy melegen fogyaszthatunk.

- Italok: A japán naspolyából készült gyümölcslé vagy szörp ízletes ital lehet, amelyet a meleg nyári napokon fogyaszthatunk.

- Saláták: A japán naspolyát a salátákban is felhasználhatjuk, hogy egy kis édességet és savanyúságot adjunk az ételhez.

- Szószok: A japán naspolyából készült szószokat is elkészíthetjük, amelyek jól passzolnak a húsokhoz és a tésztaételekhez.

A japán naspolya íze kissé hasonlít az őszibarackhoz és a körtehez, így számos módon felhasználható az ételek készítésében és az édességekhez.

Az alábbi videóban japán naspolyát kóstolnak a HóVarjú YouTube csatornán:


Gasztro