A Japán Meteorológiai Szolgálat hétfőn bejelentette, hogy a szigetországban leggyakoribb, és így viszonyítási alapként szolgáló Somei Yoshino cseresznyefa virágot bontott – két nappal korábban, mint 2015-ben –, ezzel hivatalosan is megkezdődött Japán egyik legnagyobb ünnepe, a Hanami, amikor japánok milliói lepik el a parkokat és az utcákat, hogy a virágba borult fákat csodálják. A virágzás idején a híradók részletesen beszámolnak róla, hol és mikor fog kipattanni az első bimbó, hányad részben nyíltak már ki a virágok, és mikorra várható az elvirágzásuk.

„Magyarországon ez szokatlan lehet, de az ország meteorológiai szolgálata előrejelzésekkel segíti a lakosságot és az utazókat, hogy az átlagosan egy hétig virágzó cseresznyefákat mikor és hol érdemes megfigyelni. Az előrejelzés szerint 2016-ban március 21-től körülbelül április végéig tart majd a cseresznyefavirágzás” – mondja Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda kiutaztatási vezetője, aki hozzáteszi, hogy a Hanami már a magyarok körében is egyre népszerűbb.


Az észak felé vonuló természeti jelenséget idén utoljára Szapporóban lehet majd megcsodálni, a prognózis szerint április 22. és május 2. között. Magyarországon várhatóan körülbelül két hét múlva kezdenek virágba borulni a cseresznyefák – amiben többek között az ELTE Füvészkertben szervezett sakura ünnepen lehet majd gyönyörködni.

A cseresznyefavirágzás kultusza Japánban
A sakura csaknem 1300 éves múltra tekint vissza a távol-keleti kultúrában. E természeti esemény népszerűségének fő oka a japánok természetszeretete és világlátása, amely az európai emberek számára szinte elképzelhetetlen. A délről észak felé haladó, két hetes virágzási hullám minden esztendőben márciustól májusig tart, jelentőségét a japánok számára pedig jól mutatja, hogy a televíziók és rádiók folyamatosan tudósítanak a virágzás folyamatáról, hogy hol mikor lehet megfigyelni, és az ország mely részén van éppen csúcspontján.

 

A cikkhez ajánlott kalkulátorunk


Kultúra