A Könyvfesztiválra megjelent újdonságok közül három kortárs magyar író szerezte meg az első három helyet.

Az első helyre Grecsó Krisztián új regénye, a Jelmezbál került. Talányos bűnügyi történet rejlik a zseniálisan megírt regényben, ahol két lányt holtan találnak egy faluban a ’60-as években. A történet a még életben lévő, ám sebesült harmadik lány eltűnésével bonyolódik. A bűnügyi sztoriból egy családregény mozaikjai bontakoznak ki.

A kamaszok kedvenc regényírójának, Leiner Laurának Nélküled című regényével folytatódik a Bexi-sorozat, a 4. részben tovább bonyolódik a cselekmény, Bexi és Nagy Márk története. Az előzményekből tudjuk, hogy a kapcsolat sosem volt egyszerű. Lakatos Levente új regénye, A tiltás gyönyöre minden bizonnyal kiérdemli az év erotikus regénye címet. A történet első három része itthon hosszú ideje vezeti az e-könyv eladási listákat is. A regény a népszerű e-könyves sorozat alapján
készült, és az egykor kicsapongó életű Liza és vőlegénye életét mutatja be.

A kortárs magyar irodalom előretörését láthatjuk a sikerlista folytatásában. 29. helyen, Háy János Ország, város, fiú, lány című új könyve szerepel, ami különleges úti beszámolók gyűjteménye. A könyv arra keres választ, hogy mit jelent magyarnak lenni itthon és bárhol a világon. A mű nem csupán a szerzővel megesett kalandok szórakoztató leírása, hanem egyben elgondolkodtató, néha megrendítő kirándulás belső tájainkon.

33. helyen találjuk a rég várt új Nádas-kötetet, Az élet sóját. A litera.hu felkérésére Nádas egy éven át havonta egyszer mesélte történeteit, amiket most kötetbe rendezett a Jelenkor Kiadó. A történetek mindig a sóval kezdődnek és valami egészen nagyívű dologgal zárulnak. Nádas kötete a Könyvfesztivál legkeresettebb könyve volt, remélhetőleg előkelőbb helyet is szerez még Bookline toplistáján.

Gárdos Péter Hajnali láza pontosan 235 napja szerepel a Bookline TOP50-ben. A filmrendező szüleinek döbbenetes szerelemi sztoriját bemutató regény megjelenése óta a sikerlista szereplője.

38. Bartis Attila új regénye, ami mind az Aegon Művészeti Díj, mind a Libri irodalmi díj 10 döntős könyve közé is bekerült. A vége című alkotás egy őszinte, mesés, érzelemdús regény. Kemény István így beszél a könyvről:  „Ez a regény megad mindent, amit egy regény adhat: igazságot, őszinteséget, atmoszférát, mesét. Meg mindehhez még valamit, amit Bartis Attila rajongói már ismernek: az érzelmek olyan elképesztő erejű sodrását, ami magába ránt, és nem ereszt.”

A Saul fiával közismertté vált Röhrig Géza új verseskötete már második hónapja a Bookline sikerlista szereplője. Az ember, aki a cipőjében hordta a gyökereit különleges hangulatú verseit megszerette a közönség.

A pszichológiai és önismereti könyvek továbbra is keresettek, sikeresek. 21. helyen szerepel a J. M. Gottman, Joan DeClaire szerzőpáros Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyve, aminek alcíme igen beszédes: Nevelés szívvel-lélekkel. A könyv szerint tanulható és tanítható az érzelmi intelligencia és annak fejlesztése, segítségével megismerhető a harmonikus szülő-gyerek kapcsolat kialakításának mikéntje.

25. a sikerlistán Olivia Fox Cabane  Személyes vonzerő című könyve, ami példákon és gyakorlatokon keresztül mutatja meg, hogy miként lehetünk karizmatikusak a munkában és magánéletben egyaránt.

31. helyen szerepel Szendi Gábor A férfi hanyatlása és bukása című új könyve, amiben a hölgyek után (A nő felemelkedése és tündöklése) a férfiak is górcső alá kerülnek. Szendi Gábor a tőle megszokott humoros stílusban mindent elmond az erősebbik nem gyengeségeiről és erősségeiről.

Az e-könyvek listáján Grecsó Krisztián és Lakatos Levente versenyeznek. Az első helyet áprilisban Lakatos Levente szerezte meg, a második és harmadik hely Grecsóé, a negyedik már megint Lakatosé. A nyolcadik helyen végzett – a nyomtatott listán is előkelő helyen szereplő – Farída Khalaf, Andrea C. Hoffmann könyve Az Iszlám Állam rabszolgája voltam. Az Iszlám Állammal kapcsolatos hírek hallatán ebben a hónapban is sokan döntöttek úgy, hogy elolvassák a terrorállam egyik megszökött szexrabszolgájának igaz történetét.

Teszteld irodalom tudásodat kalkulátoraink segítségével!


Kultúra