Elsősorban szolgáltató cégeknek lehet érdekes a váltás, akiknek a személyi kiadásaik magasabbak. Ha egy cégnél a bértömeg meghaladja a vállalkozás eredményét, akkor náluk az adónemváltás számos előnnyel járhat. Érdemes jól megfontolni a döntést, alaposan meg kell vizsgálni, hogy megéri-e.

A KIVA feltételei 2022-ben

Három fontos szabálynak kell megfelelni:

- A kapcsolt vállalkozásokkal együtt 50 fő lehet maximum a statisztikai állományi létszám.

- Kapcsolt vállalkozásokkal együtt max. évi 3 milliárd forint lehet a bevétel.

- Várhatóan nem haladja meg a 3 milliárdot a mérlegfőösszeg.

Kik választhatják a KIVA-t? Kft.-k, zrt.-k, egyéni cégek és kkt-t is lehetnek tagjai. Továbbá végrehajtó irodák, ügyvédi és közjegyzői irodák, szabadalmi ügyvivő irodák, erdőbirtokossági társulat, szövetkezet és lakásszövetkezet. Valamint a külföldi vállalkozó és a belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személy.

Mielőtt váltanál, vegyél részt előbb egy adótanácsadáson a Central Auditnál!

Miért érdemes a KIVA-t választani 2022-től?

Ha a KIVA mellett döntünk, lényegesen kedvezőbb lehet, hogy nem 13%-os SZOCHO-t fizetünk, hanem csak 20%-os KIVA-t. Ez vonatkozik a megmaradt béren kívüli juttatásokra is.

A foglalkoztatással összefüggő kedvezmények többsége itt érvényesíthető, de a közfoglalkoztatottak utáni SZOCHO kedvezmény nem.

A vállalkozásban tartott eredményre (ha nem fizetnek osztalékot a profitból) nem kell KIVA-t fizetni. Amint mégis osztalékkifizetés mellett döntenek, meg kell fizetni a 10%-os KIVA-t.

Ez az adózási forma ösztönzi az új beruházásokat. Ha tőke bevonását igényli, a költségük a személyi jellegű kifizetések terhére is leírható az adóalapból.

Mi a kisvállalati adó alapja?

A minimum adóalap KIVA esetén a személyi jellegű kifizetések összege. De miből áll az adóalap? Személyi jellegű ráfordítás, tagoknak fizetett tőke, osztalék, a pénztár növekménye, nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségek, megfizetett bírság, pótlék.

Csökkenti az adóalapot a kapott osztalék, a pénztár értékének csökkentése, az elhatárolt veszteség és a saját tőke növekedéseként elszámolt összeg.

A társasági adóalanyiság alatt keletkezett negatív adóalapnak figyelembe nem vett részét a Katv. 20§ (6a) szerint figyelembe lehet venni. Azt a részét, amit a társasági adóalap csökkentéseként korábban a gazdálkodó elhatárolt veszteséget.

Mit nem kell megfizetni KIVA mellett?

Aki ezt az adózást választja, mentesül a munkáltatói járulékok (társasági adó és szociális hozzájárulási adó) és a nyereségadó megfizetése alól. És mivel 2022. január 1-gyel megszűnt, így a szakképzési hozzájárulás fizetése alól is. Ebből is látható, hogy megérheti erre váltani.


Pénzügy