A kutyák szőrhullásának megértése nagyon lényeges, első számú szempont a kezelés kiválasztásához.

A kutyák szőrhullását számos tényező okozhatja, az allergiás reakcióktól a speciális bőrbetegségeken át a mögöttes egészségügyi problémákig. Mivel mindegyik oknak ugyanazok a tünetei lehetnek, mint másoknak, a legjobb, ha konzultál egy állatorvossal, hogy pontos diagnózist és javasolt kezelést kapjon - olvashatjuk a petbasics oldalán.

Miért hullik a szőre a kutyámnak?

Íme hat ok, amiért a kutyája elveszítheti a haját.

1. Allergia okozza a kutya szőrének hullását

A bőrviszketés és a hajhullás a két legnagyobb mutatója annak, hogy kutyája allergiás. Allergiák lehetnek az élelmiszerek bizonyos összetevőire, vagy olyan környezeti tényezőkre, mint a pollen vagy a poratka. Állatorvosa vizsgálatokat végezhet annak megállapítására, hogy kutyájának van-e étel- vagy környezetallergiája.

2. Kutya szőrhullása parazitáktól

A bolhaallergiás dermatitis, más néven bolhacsípés túlérzékenység, a kutyák leggyakoribb bőrbetegsége. A bolhaallergiás dermatitisz (FAD) jelei a következők:

- Hiányzó szőrfoltok

- Vörös, gyulladt bőr

- Forró pontok vagy fertőzött sebek

- Bolhaürülék (fekete foltok) vagy bolhák a kutyáján, különösen a lábak, a hátsó negyed és a farok közelében

Még ha kutyája nem is allergiás a bolhákra, ezek a paraziták még mindig irritálhatják a bőrt, ami szőrhullást okozhat az ismételt karmolás, dörzsölés vagy harapás miatt.

Az atkák és tetvek is okozhatnak hajhullást a kutyákban. A kutyákon előforduló tetvek nem ugyanazok, mint az embereken, és fertőzött kutyákról, túlzsúfolt tartási helyekről, fertőzött ápolási eszközökről és rossz higiénés körülményekről terjednek. A kutyákon a tetvesség jelei a szőrhulláson túl a viszketés, a bőrpír, valamint a bőr és a szőr hámlása.

3. Bőrbetegségek vagy fertőzések okozta szőrhullatás a kutyáknál

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is kaphatnak bőrfertőzéseket, ennek jelei a kiszáradt, repedezett bőr. Ezek a körülmények rendkívül viszketést okozhatnak a kutya bőrén. A kutyák gyakran nyalják, vakarják vagy viszketik magukat, hogy enyhítsék a kényelmetlenséget, és ez idővel szőrhulláshoz vezethet.

A bakteriális vagy gombás bőrfertőzésben szenvedő kutyáknak általában van egy mögöttes allergiás összetevője is. Más állatok harapása, valamint vágások és horzsolások szintén bőrfertőzéshez vezethetnek.

4. Szőrhullás az ápolás utáni alopecia miatt

Ha kutyájának különösen sűrű a szőrzete, a szőr nyírása vagy leborotválása foltokban visszanőhet – ezt az állapotot ápolás utáni alopeciának nevezik. Ez akkor is előfordulhat, ha kutyája bundájának egy részét sebészeti beavatkozás céljából leborotválják. Ez eltarthat egy ideig, de végül a szőr visszanő a normál hosszába és állagába.

5. Pajzsmirigy alulműködésből eredő kutya szőrhullatás

A pajzsmirigy alulműködése akkor fordul elő, ha kutyájának pajzsmirigye gyulladt vagy összezsugorodik. Ennek eredményeként a pajzsmirigy nem úgy működik, ahogy kellene.

A hypothyreosis főbb jelei a következők:

- A szőrzet elvesztése vagy elvékonyodása

- Tompa kabát

- Túlzott ürítés

- Szimmetrikus kopasz foltok a test mindkét oldalán

- Hízás

- Alacsonyabb hidegtűrés

A bőr megvastagodása olyan területeken, mint a hónalj (hasonlóan a hónaljhoz embereknél)

A hypothyreosis miatti szőrhullás a test bármely részén előfordulhat, és általában nem okoz viszketést vagy bőrpírt. Ez leggyakrabban középkorú, közepes és nagy fajtáknál fordul elő, és állatorvos által feladott vérvizsgálattal állapítható meg.

6. Kutyaszőr hullás nyomásérzékenységből

Az idősebb vagy kevésbé mozgékony kutyák hajlamosabbak a nyomásfekélyekre, amelyeket a huzamosabb ideig tartó egy helyben fekvés okoz. Ezek a sebek általában a kutya csípőjén, könyökén vagy oldalain jelennek meg, és krónikussá válhatnak, hasonlóan az emberek felfekvéséhez.

A nyomásérzékenység jelei a következők:

- Szőrhullatás

- Fekélyek

- Megvastagodott, irritált bőr

- Nyílt sebek

A felfekvések kezelése nehéz lehet, ezért a megelőzés kulcsfontosságú. Próbálja meg mozgatni a kutyáját, szükség esetén vegye fontolóra tolószéket, és gondoskodjon arról, hogy mindig tiszta, puha, kényelmes ágyneművel rendelkezzen. Azonnal vigye el kutyáját állatorvoshoz, ha bárhol nyomást észlel a testén.

Hogyan segíthet megőrizni kutyája bőrének és szőrzetének egészségét

Több lépést is megtehet, hogy kutyája bőre és szőrzete egészséges legyen:

1. Használjon hidratáló sampont, amikor fürdetnie kell őket, és kerülje a túl gyakori fürdetést, hogy csökkentse az irritáció és a kiszáradás esélyét.

2. Adjon kutyájának kiváló minőségű omega-3 zsírsav-kiegészítőt a bőr és az immunrendszer támogatására.

3. Túrázás, kutyaparkba vagy ápolás után rendszeresen mossa meg kutyáját, és ellenőrizze, hogy nincsenek-e benne paraziták.

4. Tartsa kutyáját és más háziállatait egész évben hatékony bolhamegelőzésben, hogy csökkentse a bolhafertőzés esélyét.

Ne hagyja figyelmen kívül a kutyák szőrhullását, mivel ez gyakran fertőzést, parazitákat vagy más egészségügyi problémát jelez. Ha kutyája a szokásosnál több szőrt hullat, vagy ha a szőrhullást egyéb tünetek kísérik, forduljon állatorvosához, hogy teljes képet kapjon kutyája egészségi állapotáról.

Melyik az a kutyafajta, amelynek nem hullik a szőre (a fajtajellegg miatt) vagy csak nagyon csekély mértékben szőrhullató? Melyik az a kutyfajta, ami nagyon erősen szőrhullató? Kutyaszőr hullás kalkulátorunk a cikkünk alatt megmutatja.


Állatvilág