Kinek javasoljuk a bérlést a vásárlás helyett?

Annak, aki nem teheti meg, hogy lakást vásároljon, vagy annak, aki tudja, hogy nagyon gyorsan meg fognak változni az életkörülményei és csupán átmeneti megoldást keres. Alapvetően az ingatlan mindig jó befektetés és érdemesebb inkább megvásárolni azt, kivéve abban az időszakban, amikor egy lufi fújódik köré, ami miatt az árak az egekbe másznak. A jó hír az, hogy ez Budapestre egyáltalán nem jellemző, hiszen a környező vországokhoz képest még mindig olcsóbbak vagyunk. Sokkal inkább egy természetes konvergencia figyelhető meg, ami egyrészt a város növekvő népszerűségéből, másrészt a gazdasági fejlődésből tevődik össze.

Elsőnek vegyük sorra a budapesti lakásbérlés előnyeit

Egyrészt, ha a lakbért külföldi árakhoz viszonyítjuk, Prágában 40,68%-kal, Bécsben 104,97%-kal, Párizsban 187,34%-kal drágábbak az albérletek, ami átlagosan a duplája a magyar fővárosban található kiadó lakások árainak. Nem is említve Londont, ahol 345,28%-kal több, avagy tripla áron találhatunk angol lakhatást. A külföldiek szempontjából Budapest mellett szól még az alacsony megélhetési költség, és az is, hogy Európa egyik legszebb városa. A Huffington Post a jellegzetes építészetet és a Duna menti romantikus elhelyezkedést emelte ki mint a magyar főváros vonzerejét. Ugyanakkor bérlés szempontjából fokozottan résen kell lennünk, mert időszakos roham van az év több szakaszában. Ha el szeretnénk kerülni ezt a rohamot, akkor nyár elején érdemes körbenézni, amikor is egy pangó időszak van, mivel ekkor sokan fejezik be az egyetemet és költöznek ki az albérletekből, a gólyák pedig csak szeptemberben érkeznek meg. Arra a kérdésre, hogy hol érdemes bérelni Budapesten, több válasz is létezik. A legjobb ár-érték arányú kerületek Pesten a külső 7., 8. és 9., illetve Budán a 11. belső része, hiszen ezek még relatív bent vannak a városban viszont nem olyan drágák, a Belváros vagy Budán az elit környékek (I, II, XII) már egy magasabb árkategóriát képviselnek.

Átmeneti lakhatási megoldások Budapesten

Diákként nem egyszerű olyan albérletet találni, ami közel van az egyetemhez, a bulihelyekhez és még a pénztárcát is megkíméli. Mivel az egyetemek már régóta nem biztosítanak elég férőhelyet hallgatóik számára, így ma már kifejezetten diákapartmanok is készülnek, illetve a diákoknak is érdemes az előbb említett kerületekben keresgélni, ha bérlésben gondolkodnak. A tehetősebb szülők viszont mindenképpen gondolkodjanak el azon, hogy vásárolnak egy stúdiólakást a gyermekük számára, hiszen hosszútávon sokkal jobban megéri, mint havonta egy nagyobb összeget kifizetni az albérletért. Az országban nagyon alacsony a kamatkörnyezet, miközben a bérleti díjak egyre emelkednek, nem is beszélve az ingatlanok értéknövekedéséről.

Abban az esetben, ha csak rövidtávra keresünk helyet, ahol csak pár éjszakát, vagy pár hónapot töltenénk el, úgy az átlag éjszaka ár 18.000 HUF, ami egy hónapra már 360.000 HUF, még mennyiségi kedvezmény esetében is minimum a duplája egy átlag albérletnek, így semmiképp nem éri meg, illetve nem is erre szánják az ilyen apartmanokat.

Mik a lehetőségek ingatlanvásárlás során és mire számíthatunk?

Ha a fenti tények elrettentettek minket a bérléstől, viszont meghozták a kedvünket a vásárláshoz, úgy nézzük meg a Budapesten való lakásvásárlás előnyeit. A The Telegraph első sorban a jó hozamokat, az alacsony tranzakciós költségeket és a bérbeadói jogot említi előnyként. Természetesen a szükséges rossz is jelen van, ami a kisebb tulajdoni korlátozások szerepében jelenik meg. Vásárlás esetében elkülönül az, hogy magáncélra vagy befektetői szándékkal vásároljuk az ingatlant.

Ingatlan vásárláskor fizetendő adó, illeték nagysága 2018-ban - kalkulátor

A magáncélú vásárlást sokkal inkább a szükségszerűség, vagy éppen a kifejezett akarat szüli. A befektetők már más prioritást állítanak fel az előnyök kapcsán. Olyanokat, mint például az alacsony belépési küszöb a többi EU országhoz képest, így még mindig olcsóbb itt ingatlanba fektetni, mert magas az értéknövekedés és nagyon jók a hozamok (7-8%).

Lakásvásárlás terén 2015 elején kezdett el drágulni a piac, majd a 2008-as gazdasági válság lejtője után egy piaci korrekció ment végbe. A város újra fokozatosan egyre népszerűbb lett a külföldi turisták között és ezzel párhuzamosan 2017-re felkerült a külföldi ingatlanbefektetők térképére. Ez a folyamat várhatóan folytatódik, nem látszik megtörni, bár az üteme manapság egy kicsit csökkent. Egyes előrejelzések alapján ez a növekedés akár 10 évre előre is meghatározhatja a piacot.

Mi állíthatná meg ezt a folyamatos drágulást? Az erős túlkínálat, ami jelenleg nem jellemző: a jó lakásokat nagyon rövid időn belül elkapkodják, hiába csüng az „Eladó” tábla a legtöbb épületháló tetején. Egy másik alternatív tényező, ami újra levinné az ingatlanok árát, az egy újabb ingatlanválság, hasonló a 2008-as krízishez.

Gondoljunk csak bele, hogy amíg a bérlésnél folyamatos kiadásunk van, úgy a vásárlásnál egyfajta befektetésre teszünk szert, aminek az értéke - jó esetben és az előrejelzések alapján, idővel - fokozatosan növekedik, ezáltal vagyonunk is gyarapodik. Arról nem is beszélve, ha az elejétől kezdve bérbe adjuk a vásárolt lakást, így a hitel visszafizetése mellett azonnali bevételre is szert teszünk, ami mérsékeli a havi kiadásainkat. Nem kell pénzügyi zseninek lenni ahhoz, hogy az előnyök a számokban is megmutatkozzanak. Ha egy átlag 22 milliós ingatlant párhuzamba vonunk a havi 200 000 forintos lakbérrel, úgy a hitel törlesztőrészletétől függően,  kisebb-nagyobb eltéréssel, hasonlóak lesznek a kiadásaink. Emellett viszont a törlesztőrészletek megfizetésével már egy saját ingatlanra tehetünk szert.

Lakásvásárlás és bérlés - legyen egy átgondolt döntés!

Ha szeretnénk jó döntést hozni, mindenképpen mérlegeljünk és gondolkodjunk hosszútávban. Vegyük figyelembe a fent felsorolt szempontokat, a pénztárcánkat és akár még a családi helyzetünket is, vagy éppenséggel a jövőbeni terveinket. Ha külföldön szeretnénk letelepedni, vagy világpolgárként járni a Földet, úgy ebben az esetben nem feltétlenül előnyös, ha egy magyar ingatlanba fektetjük a pénzünket, vagy egyáltalán hitelt veszünk fel, ami havi fix kiadással járhat.

Abban az esetben viszont, ha le szeretnénk telepedni, családot tervezünk és az életvitelünk is megengedi, egy hosszú nap után a saját otthonba való hazatérés egyfajta biztonságot ad. Ha befektetésekben gondolkodunk és jókor vagyunk jó helyen úgy egy központi helyen található ingatlan kevés esetben jelent rossz döntést. Ha pedig éppen úgy hozza az élet, hogy meg szeretnénk szabadulni a befektetéstől, úgy könnyű szerrel meg tudunk szabadulni az ingatlantól.


Otthon