A megoldás egyértelműen a spórolásban rejlik, ám a drasztikus megoldások helyett sokszor érdemes kicsiben gondolkozni!

Főleg azért, mert a világításra a legtöbben nem szentelnek túl nagy figyelmet. Általában teljesen természetesnek vesszük, hogy lámpáink fényt adnak, közben vajmi keveset törődünk azzal, hogy időről-időre elfelejtjük lekapcsolni a lámpákat, annak pedig végképp nem tulajdonítunk jelentőséget, hogy az izzóink mennyit is fogyasztanak. Holott sok kicsi ez esetben bizony nagyon sokra megy.

Egy hagyományos villanykörte ijesztően alacsony hatásfokkal bír, az energia nagy részét hőként adja le, ráadásul az így kapott fény jelentős százaléka haszontalan. A pazarlás azonban elkerülhető, ráadásul még különösebb erőfeszítésre sincs hozzá szükség.

A világítás új generációja: a LED-es fényforrások

A legtöbben már hallottunk róla, hírből talán ismerjük is jó pár előnyét is, sokan azonban még mindig nem használják. Pedig a LED izzók forradalmi újítást hoztak a világításban, elsősorban annak köszönhetően, hogy működési elvük merőben eltér hagyományos villanykörtékétől.

A fénykibocsátásért felelős dióda gyakorlatilag a napelem szöges ellentéte, egy félvezető anyag, amely a rajta keresztül haladó áram hatására látható fényt bocsát ki.

A lényeg azonban a hatásfokban rejlik.

Ha összehasonlítjuk az átlag LED-es fényforrást egy klasszikus izzószálas körte teljesítményével, akkor döbbenetes különbséget tapasztalunk. Ez utóbbinál ugyanis a felhasznált energia nagyjából 90%-a hőveszteség formájában távozik, míg a LED esetében ez csupán 5% körüli érték. Még inkább meglepő, hogy az energiatakarékos CFL izzók esetében is csak 20% körüli a hatékonyság.

Spórolás, lemondások nélkül

Jöjjenek a számok, mert azok soha nem hazudnak. Amikor energiahatékonyság a kérdés, akkor az ember hajlamos csak nagyban gondolkodni.

Hőszivattyú, plusz szigetelés, a háztartási nagygépek cseréje, ezek azonban mind-mind hatalmas tételt jelentenek. Holott ha csak annyit teszünk, hogy a hagyományos izzókat LED-es fényforrásokra cseréljük, azzal a világításra felhasznált energia akár 90%-át megspórolhatjuk.  Egy 60W-os hagyományos villanykörte napi 2 óra használat mellett éves szinten közel 44 kWh áramot fogyaszt. Egy átlagos magyar otthonban nagyjából 20 izzó található, ez közel 900 kWh fogyasztást jelent évente. Ha ehelyett LED világítást használunk mindenhol, az akár tizedére is csökkentheti a fogyasztást. A különbség egészen elképesztő, főképp annak tükrében, hogy ezeknek az izzóknak az élettartama átlagosan húsz év, azaz a cseréjükkel sem kell gyakran foglalkozni.

De hol a csapda?

Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az általában nem is az. Általában tényleg nem, azonban ezúttal nem ez a helyzet.

A LED izzók számtalan előnye mellé nem igazán lehet hátrányokat felsorakoztatni, ezért is fontos, hogy minél többen szembesüljenek a tényekkel és térjenek át erre a környezetvédelmi és energiafelhasználási szempontból is ideális megoldásra.

Na jó, egy dolgot azért tényleg tudunk mondani: ha túl magas hőmérsékleti viszonyok – azaz tartósan 45 Celsius fok feletti környezetben – akarjuk használni, akkor speciális megoldások után kell néznünk, a hagyományos LED izzók ugyanis nem viselik jól a túlzott meleget.

Előnyök minden mennyiségben

Ellenben a hideggel már sokkal kevésbé gyűlik meg a bajuk. Mínusz 30 fokig biztosan stabilan működnek, azaz a téli hidegben is nyugodtan alkalmazhatóak kültéren. Ráadásul a méretüknek köszönhetően olyan helyeken is ideális megoldást nyújtanak, ahol eddig lehetetlennek tűnt a megfelelő világítás kiépítése, a hosszú élettartam pedig lehetővé teszi, hogy a nehezen hozzáférhető helyeken is stabil megoldást nyújtsanak. Ha pedig világításról – pontosabban árammal működő berendezésekről van szó -, akkor a biztonság egy megkerülhetetlen szempont, legfőképp kisgyermekes családoknál.

A LED-es megoldás ebből a szempontból is kiemelkedik a többi közül, hisz 12V-os törpefeszültségről is üzemeltethető, így az áramütés lehetősége teljességgel kizárható. Ipari felhasználásra is kiváló, tekintve hogy felkapcsolás után azonnal a maximális fénymennyiséget bocsátja ki, mindemellett pedig a legkevésbé sem érzékeny a kapcsolgatásra, azaz extrém igénybevételnek is kitehető. További érv az üzleti felhasználás mellett, hogy sokkal jobban irányítható fényt ad, mint a hagyományos izzók, ráadásul ez az egyetlen olyan fényforrás, amely külön szűrők, vagy színezés nélkül képes saját maga különböző színeket kibocsátani. Egy irodaházban, vagy ipartelepen ez óriási előnyt jelent, amellett, hogy ekkora léptékben rengeteget energiát lehet velük megspórolni.


Pénzügy