"Spanyolország történelmének dokumentálója, az események tudósítója, a legnagyobbaktól a legkisebbekig" - mondta az avatóünnepségen elhangzott beszédében Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök, aki szerint a világ legjelentősebb spanyol nyelvű hírügynökségeként az EFE a spanyol kultúra egyik pillére.

    Az 1939-ben alapított hírügynökség 40 éve van jelen Dél-Amerikában és ezzel "hidat épített" 500 millió ember között, akiknek közös nyelve a spanyol - hangsúlyozta a politikus.

    Az újságírás, a történelem címet viselő tárlaton megismerhető az EFE története, és az újságírás fejlődése nemcsak Spanyolországban, hanem világszerte.

    Vitrinbe kerültek azok a ma már tárgyi emlékeknek számító eszközök - írógépek, telexek, fényképezőgépek -, amelyeket az elmúlt évtizedekben használtak az újságírók és a fotóriporterek munkájuk során.


    A múzeumban helyet kapott egy régi fotólabor, egy modern televíziós és rádióstúdió is. Utóbbiban a látogatók kipróbálhatják, hogy milyen hírolvasók vagy műsorvezetők lennének.

    A múzeum oktatási központként is működik majd diákok számára, akiknek itt kézzelfoghatóvá válhat a kommunikáció fejlődésének útja az elmúlt évtizedekben.

    Az EFE a világ negyedik legnagyobb hírügynöksége, 120 ország csaknem 200 városában van jelen öt kontinensen, 41 irodája és 250 külföldi tudósítója van világszerte.


Kultúra