Ha tudományosabban szeretnénk megfogalmazni, akkor a glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét mutatja meg a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz viszonyítva és mindezt százalékban (%) kifejezve.

Diétázóknak, fogyókúrázóknak fontos!

Különösen fontos odafigyelni az egyes élelmiszerek glikémiás indexére a fogyókúrázóknak és a cukorbetegségben szenvedőknek.

A SzámoldKi.hu glikémiás index kalkulátora segítségével az egyes cukorfélék (pl. barnacukor gyümölcscukor (fruktóz), kókuszcukor, kristálycukor, nádcukor, nyírfacukor (Xilit), méz, szőlőcukor (glükóz), sztívia/stivia) glikémiás indexét tudod megnézni, és szöveges értékelést is adunk hozzá.


Egészség Gasztro