A fenti kérdések sokunkban megfogalmazódik, hiszen szeretnénk ha nem menne rá ingünk-gatyánk arra, hogy nyáron kellemes hőfokon tartsuk lakásunkat, nyaralónkat és ne izzadjunk otthonunkban.

Számoljuk ki, mennyibe is kerül egy klíma üzemeltetése!

Ha nem is vagyunk műszaki szakemberek, de tudjuk, hogy milyen típusú klímaberendezésünk van, akkor célszerű megnézni a klíma un. "hűtőteljesítmény" mutatóját, melyet a gyártók kw-ban tüntetnek fel. 

A jelenleg forgalomban lévő - háztartásokban használatos - klímaberendezések leggyakrabban 3,5 kw-os hűtőteljesítményűek (természetesen kapható ennél kisebb és nagyobb teljesítményű klímaberendezés is). 

Egy átlagos, 3,5 kw-os hűtőteljesítményű klíma elektromos áram fogyasztása 1,1 kwh (óránként 1 kilowatt energia). Az egyes áramszolgáltatóknál bár kissé eltérő a villamos energia 1 kwh ára , de az nagyságrendileg 40 Ft körül van.

Mindez tehát egy átlagos klímaberendezés fogyasztását vizsgálva azt jelenti, hogy óránként kb. 44 Ft-ba kerül ha megy a klíma a nyári melegben. 

Innentől már csak az a kérdés, hogy a 24 órából mennyit megy a klímakészülék, hiszen a fogyasztását ennek ismeretében tudjuk pontosan kiszámítani.

Azaz ha egy forró nyári napon 24 órán keresztül, éjjel-nappal folyamatosan megy a légkondícionáló, akkor annak várható költsége: 24 x 44 Ft = 1056 Ft / nap

Ha a légkondit csak a nap 12 órájában üzemeltetjük, akkor ez a kiadás megfeleződik és kb. 500 Ft-ból naponta kellemes hűvöset varázsoltunk otthonunkba.