Ez egy változó kamatozású hitel esetében pedig így hangzik: ha növekszik a BIRS kamatláb, akkor - ceteris paribus - nő a havonta fizetendő törlesztőrészlet nagysága, és fordítva, azaz csökkenő BIRS kamatláb a törlesztőrészletek csökkenését idézi elő (más hitelparaméter változatlansága mellett). Korábban a bankok a BUBOR mutatót használták a hitelek árazásánál.

Mi az a BIRS, mit jelent és mi a jelentősége?

A BIRS (Budapest Interest Rate Swap) jegyzések 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12 és 15 év lejáratokra kerülnek publikálásra, és olyan jegyzések, melyek a bankközi piacon átlagos piaci feltételek mellett a bankok által egymás részére az adott futamidőre jegyzett HUF kamatswap (IRS) vételi és eladási kamatlábak számtani középértékének (midswap) átlaga.

Ahogyan azt az MNB hivatalos oldalán olvashatjuk: a pénzügyi intézmény a hitelkamatot, vagy a kamatfelárat a hitel futamideje alatt legfeljebb 5 alkalommal - az egyes kamatperiódusok lejárta után módosíthatja az alábbiak szerint:

Fix kamatozású hitelek esetén a hitelező a hitelkamatot legfeljebb az MNB honlapján közzétett kamatváltoztatási mutató alkalmazásával számított mértékig módosíthatja.

Változó kamatozású hitelek, azaz referenciakamathoz kötött konstrukció esetén, ahol a kamatfelár – a hitelkamat és a referenciakamat különbsége – rögzített a kamatperiódus alatt, a kamatfelárat legfeljebb az MNB honlapján közzétett kamatfelár-változtatási mutató alkalmazásával számított mértékig módosíthatja.


Pénzügy