Az összesített statisztika alapján látszik, hogy a tavalyi évben 20,6 milliárd forintot tettek ki az 1+1%-os felajánlások, ez a szám 2022-ben 23,3 milliárd forint felett van. Ebből közel 11 milliárd forint jutott civil szervezetekhez, ami 400 millióval haladja meg a tavalyit. Az egyházak esetében az összeg 2.29 milliárd forinttal nőtt.
 
A NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány) által a NAV adataiból készített elemzésből az is kiderül, hogy összesen több, mint 3,24 millió leadott érvényes nyilatkozat érkezett hozzájuk, amiből 1,44 millió volt a civil szervezetek számára felajánlott, és 1,82 millió az egyházak számára felajánlott technikai 1%.

Az elemzésből látszik,  hogy amíg a civil szervezeteknek felajánlók száma csökkent 2022-ben, az egyházaknak felajánlók száma 130 ezerrel nőtt.

A tendenciák megértéséhez további elemzések szükségesek, de azt feltételezzük, hogy a civilek esetében a csökkenés oka lehet a kormány által pont a felajánlási időszakban meghirdetett családi adó visszatérítés, amely elbizonytalaníthatta a felajánlókat, illetve a választáshoz kötődő médiazaj, amely elnyomhatta a civilek erőforrás hiányos kampányait.

 
A felajánlások növekedését az egyházak esetében az is indokolhatja, hogy ha nem módosít egy felajánló a döntésén, akkor a tavalyi felajánlása továbbra is érvényben marad, míg a civil szervezetek esetében ha nem nyilatkozik újra, akkor a felajánlás  törlődik, minden évben újra kell nyilatkozni.

A NIOK Alapítvány és több más szervezet is kezdeményezte korábban, hogy a felajánlások rendszere legyen egységes ebből a szempontból is. 


Pénzügy