A LED (fénykibocsátó dióda) technológia sokkal hatékonyabb. Az elektronok és lyukak rekombinációja során keletkező fényt használja fel, ami kevés hőveszteséggel jár. A LED-ek célzottan sugározzák a fényt, így sokkal hatékonyabb a fényszórásuk.

Az általános tapasztalat szerint a LED izzók körülbelül 80-90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak ugyanolyan fényerejű működés mellett, mint a hagyományos izzók. Fontos megjegyezni, hogy az egyes típusok és márkák között lehetnek kisebb eltérések az energiahatékonyságban.

Amellett, hogy az energiafogyasztásban hatékonyabbak, azLED izzók tartósságuk és hosszabb élettartamuk miatt is előnyösek lehetnek. Az élettartamuk akár tízszer hosszabb is lehet, mint a hagyományos izzóké, így hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhetnek az energiafelhasználás terén és az izzók gyakori cseréjének költségeiben is.

Az energiafogyasztás pontos összehasonlításához mindig a termékek címkéjét, a gyártó által megadott adatokat és a helyi energiaárakat is figyelembe kell venni.

A hagyományos villanykörte és a led izzó élettartamában milyen különbség van nagyságrendileg?

Az élettartam terén jelentős különbség van a hagyományos villanykörték és a LED izzók között. Általánosságban véve a LED izzók élettartama jóval hosszabb, mint a hagyományos izzóké.

A hagyományos izzók átlagos élettartama általában 1000 és 2000 üzemóra között van, ami azt jelenti, hogy ha napi 3-4 órán át égnek, akkor körülbelül egy évig fognak tartani. Ezzel szemben a jó minőségű LED izzók élettartama akár 25000-50000 üzemóra is lehet, ami napi 3-4 órás használat esetén 20 év feletti élettartamot jelenthet.

Ez a különbség nemcsak a fénykibocsátás hatékonyságával magyarázható, hanem azzal is, hogy az LED izzókban nincsenek olyan mozgó alkatrészek vagy hőhatásnak kitett szálak, mint a hagyományos izzókban. Ennek eredményeként az LED izzók kevésbé hajlamosak mechanikai sérülésekre és gyorsabb elhasználódásra.

Az élettartamkülönbség tehát kiemelkedő előnyt jelent az LED izzók esetében, mivel nem csak a hosszú távú energiafogyasztási megtakarítást, hanem a gyakori izzócserék elkerülését is eredményezi.

Érdemesebb lecserélni a hagyományos izzókat LED izzókra még akkor is ha LED izzók sokkal drágábbak?

Igen, általában érdemes lecserélni a hagyományos izzókat LED izzókra, még akkor is, ha az LED izzók kezdeti költsége magasabb lehet. Ennek több oka van:

- Hosszú távú megtakarítás: Bár az LED izzók beszerzési költsége magasabb lehet, hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhetnek az energiafogyasztás csökkentése és a hosszabb élettartam révén. Az alacsonyabb energiafogyasztás és a ritkább cserék miatt a hosszú távú költségek jelentősen csökkennek.

- Energiahatékonyság: Az LED izzók jóval kevesebb energiát fogyasztanak ugyanolyan fényerejű működés mellett, mint a hagyományos izzók. Ez hosszú távon nemcsak pénzt takarít meg, hanem csökkenti a környezeti terhelést is.

- Hosszabb élettartam: Az LED izzók élettartama jóval hosszabb, mint a hagyományos izzóké. Ezért ritkábban kell majd cserélni őket, ami időt és pénzt takarít meg.

- Környezetbarát: Az LED izzók környezetbarátabbak, mivel kevesebb energiát fogyasztanak és hosszabb élettartammal rendelkeznek. Ezzel hozzájárulhat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a fenntarthatóbb életmódhoz.

- Jobb fényminőség: Az LED izzók általában jobb és egységesebb fényminőséget nyújtanak, amely kellemesebb környezetet teremthet otthonában.

Célszerű azonban figyelembe venni a helyi villamos energia árakat, az izzók cseréjének költségét és az elvárt megtakarítás mértékét. Egy részletes számítás segíthet megérteni, hogy mennyi idő alatt térül meg az LED izzókra való váltás.Általánosságban véve azonban az LED izzók hosszú távon kedvezőbbek lehetnek a pénztárcája és a környezet szempontjából.