Mik a telepítés legfontosabb feltételei?

Több feltétele is van a napelem rendszer telepítésnek. Bár maga a művelet nem érthetetlen és nem is túl bonyolult, azért van pár előfeltétel, aminek meg kell felelni. A szabályok között akad olyan, mi a helyszíni adottságokat említi, de a fizikai feltételeknek, az engedélyeztetésnek és a pályázati leírásoknak egyaránt meg kell felelni.

A helyszín esetében nem minden lakókörnyezet alkalmas arra, hogy napelemet telepítsenek oda. Hazánkban a napsütéses órák száma eléggé magas, így bőven van lehetőség élni a rendszer adta előnyökkel. Három fő szempontot kell figyelembe venni, amikor a területet mérjük fel.

Tájolás

Mindegy, hogy egy családi házra vagy egy ipari csarnokra kerülnek fel a panelek, esetleg földre telepítjük őket, megfelelő tájolás nélkül a teljesítmény nem lesz maximális. Akár 20-30%-os eltérésre is számíthatunk, ami azért jelentős mennyiségű áramot jelent. A legmegfelelőbb a déli irányba néző megoldás, de optimális a kelet-nyugatra néző rendszer. Egyértelműen az északiban nem érdemes gondolkodni, így ha nincs mód a praktikus tájolásra, érdemes lenne alternatív elhelyezésen elgondolkodni. Szóba jöhet például a melléképület vagy a kertben a talaj.

A dőlésszög

A hatékonyságot nagyban befolyásolja még a dőlésszög, ami szintén kardinális szempontja lehet a tervezésnek. Ezen a téren a legjobb választás s 25-35 fok, ami kapcsán a helyszíni felmérésnél a szakemberek mondják meg, hogy mi lehet a tökéletes megoldás.

Tetőszerkezet fajtája

Az utolsó fontos feltétel, hogy megfelelő tető szerkezettel rendelkezzen az ingatlan. A napelemes rendszer telepítése során nem annyira ismert tény, hogy a tető fajtája fontos tényező a teherbírás kapcsán. Ha ugyanis nincs meg a kellő tartószerkezet, akkor bizony problémákba ütközhetünk. A legtöbb cserepes tető azonban elbírja a paneleket, ellenkező esetben átépítésre, erősítésre lesz szükség.

A napelem telepítés jogi háttere

Nemcsak az ingatlan típusa és elhelyezkedése befolyásolja a rendszer telepítését. A feltételek között a jogi hátteret is meg kell említeni. Az első, hogy az áramszolgáltatónál engedélyeztetni kell a tervezetet, de emellé megfelelő óraszekrény és inverter is szükséges. Sokszor azonban a helyi áramszolgáltató egyéb elvárásokat is megemlít, így érdemes utánajárni ezeknek. Az ad-vesz mérőóra elengedhetetlen részét képezi a rendszernek, amely nyomon követi, hogy mennyi áramot táplál vissza a rendszer a hálózatba és mennyi az, amit elhasználtunk otthon.

Érdemes említést tenni az üzembiztonsági előírásokat is, amire nemcsak a tervezés, hanem a telepítés során is figyelni kell. Ide tartozik a túlfeszültség elleni védelem, a tűzvédelmi előírások, illetve az invertert megfelelő elhelyezése. Lényeges szempont még a kábelek minősége, hiszen egy gyenge vezeték sok kárt okozhat az ingatlanban és az energiaellátásban.

A telepítés feltételei állami támogatással

Minden évben lehetőség van állami támogatással napelemes rendszert telepíttetni. Ezt azonban nemcsak elnyerni kell, hiszen számos feltétele van annak, hogy a dolog megvalósításra kerüljön. A pályázat előírásai általában a telepítési feltételeket tartalmazza, így nemcsak a pályázók köre van leszűkítve. Behatárolja ugyanis az elszámolás módját, így érdemes megvizsgálni a kiírást, mielőtt beadjuk a pályázatot.

Azért is fontos, mert például az 50%-os vissza nem térítendő állami támogatást igénylők 2022-ben még jogosultak a szaldós elszámolásra, a jövőben viszont nem biztos, hogy erre lehetőségünk lesz. A támogatás alanyi jogon jár, ha valaki elnyeri azt. Ha valamivel még sem vagyunk tisztában, akkor nem árt szakember segítségét kérni, hiszen a legtöbb napelemes rendszert telepítő cég tisztában van a lehetőségekkel.


Otthon