Minden kisbaba kék szemmel jön a világra

A legtöbb csecsemő (legalábbis az európai országokban ez a jellemző)  tipikus un. babakék szemmel születik, míg a szemük végleges színe csak 1,5 - 2 éves kor környékén alakul ki. 

Így ahhoz, hogy megtudjuk, hogy "kinek a szemét is örökelte" gyermekünk, csak kb. a születést követő 2 évben fogjuk megtudni, addig be kell érnünk a 'babakék' valamely árnyalatával.

Mitől függ, hogy gyermekünknek milyen színű szeme lesz?

A gyermek szemének a színét két kromoszóma határozza meg. Ezek öröklődése aszerint működik, hogy az egyik kromoszómát az anyától, a másik kromoszómát az apától örökli. Így a gyermek szemének színét a két szülője 'adja össze', így attól függően, hogy kék, zöld vagy épp barna szemű-e az anyuka, illetve az apuka számos variáció jöhet létre.

Vannak esetek, mikor szinte 100%-ig biztosra mehetünk, ami a gyerek szemének színét illeti. Ilyen az az eset, mikor az apuka és az anyuka is kék szemű: az ő utóduk szinte biztosan kék szemű lesz... (ha mégsem, akkor érdemes megnézni a postás szemének a színét).

Minden egyéb más esetben használd gyermek szemszín kalkulátorunkat, hogy megtudd, milyen szemű szülőknek, milyen szemű gyereke születik (kalkulátorunk a cikk alatt indítható).


Tudomány