Van ugye a külső réteg, a zománc. Ez egy áttetsző, üveges anyag. E mögötti réteg a dentin, ami már egy színes réteg. A dentin színe az, ami a fogunk színét adja. Adott dentin színnel születünk. Így, ha valaki eleve sötétebb színnel születik, sosem lesznek hófehérek a fogai, bármennyit is mossa.

Megkülönböztetünk külső- és belső elszíneződést. Külső elszíneződést okozhat a kávé, a tea, a vörösbor, a festékben gazdag zöldségek (pl. cékla) fogyasztása. És persze ott a dohányzás is, ami jelentős mértékben szürkíti, sárgítja a fogakat. Ezeket a külső elszíneződéseket rendszeres fogmosással, intelligens fogkrémekkel, illetve kémiai fehérítéssel tudjuk eltávolítani. Attól függ, hogy mennyire ivódott már bele a zománcba a nem kívánt elszíneződés.

Belső elszíneződésről akkor beszélünk, ha maga a dentin kezd el sötétebb színárnyalatot venni. Ez lehet vitaminhiány, vagy valamilyen kémiai reakció hatása.

Ahogy egyre idősebbek leszünk, úgy fognak elszíneződni a fogaink. Tisztelet a kivételnek. Ez azért van, mert maga a dentin is színeződik, illetve a zománc is folyamatosan kopik, és egyre inkább látható lesz a dentin színe.

Hogyan állíthatjuk meg a zománc kopását?

Megállítani nem igazán lehet, de kímélni igen. A savas ételek, például az ecet, a citrusok mind a zománc gyengítésében játszanak szerepet. Ezért az ilyen ételek után minimum igyunk meg egy nagy pohár tisztavizet, hogy a szájban lévő savak eltűnjenek, és helyére megfelelő ph értékű nyál kerüljön, ami már nem fogja roncsolni a zománcot.

Bármilyen színű is legyen a fogsorunk, ne feledkezzünk meg a rendszeres, és alapos fogmosásról.

Fogászati és egészségügyi kalkulátorainkat a cikk alatt tudod elindítani.


Egészség