Az energiaellátás, vagyis az egyik leggyakoribb probléma a laptopok használata kapcsán

A laptopok rendszeres használatának az egyik legfontosabb hozzáadott értéke a lokációtól és elektromos hálózattól független felhasználás lehetősége. Elvégre a folyamatosan töltőre tett laptop olyan, mintha egy asztali gépet hordoznánk egyik helyről a másikra.

Viszont az mindenképpen korlátokba ütközik, hogy a laptopokba szerelt akkumulátor pontosan meddig bírja a gyűrődést két töltés között. A fejlesztők és a kutatók ezért is veszik rendszerint fontolóra az alternatív megoldások alkalmazásának a lehetőségét, amelyekkel adott esetben elérhetővé válhatna a hatékonyság drasztikus növelése.

Miért merülhet fel az atomelemek alkalmazása a laptopokhoz?

Másik elnevezésen egyébként radioizotópos elemről van szó. Az atomelem gyakorlatilag egy nukleáris áramtermelő egységnek számít. A működésének a sajátossága, hogy a radioaktív izotóp bomlásából származó energiát hasznosítja ahhoz, hogy villamos energiát tudjon előállítani.

A legfontosabb hozzáadott értéke abban rejlik, hogy nagyjából összehasonlíthatatlanul magasabb élettartam produkálására képes egy hagyományos elemmel összevetve. Ez pedig legyünk őszinték, a felhasználó szemüvegén keresztül szemlélve a kérdést egyáltalán nem elhanyagolható.

Az egészségügyben és a gyógyászatban egyébként bőven találni példát az atomelem alkalmazására, mivel egészségkárosító hatása bizonyítottan nincs. Már csak azt a kérdést kell megválaszolni, hogy a laptopok energiaellátása kapcsán el lehet-e képzelni a felhasználását?

Van-e komolyabb esélye annak, hogy a jövő laptopjai atomelemmel működjenek majd?

A rövid válasz szerint nem. Ennek pedig leginkább gyakorlati szempontok jelenthetik a gátját. Az atomelemek laptopok energiaellátáshoz történő sorozatgyártása egész egyszerűen sokkal drágább lenne, mint amit még a „megéri” kategóriába lehetne sorolni.

Különösen akkor, hogyha a most is használatban lévő megoldásokkal vetjük össze ezt az opciót. Költséghatékonyság szempontjából ugyanis sokkal kedvezőbb döntést jelent továbbfejleszteni a laptopokat, az akkumulátorokat és a töltőket annak érdekében, hogy az energiaellátás minél magasabb szintű hatékonyság mellett valósuljon meg.

Úgyhogy ezen a téren nem igazán várható komolyabb forradalom az előttünk álló években. Persze felhasználóként ettől függetlenül még haszonélvezői lehetünk a laptop-akkumulátorok folyamatos, innovatív fejlesztéseinek.


Tudomány