Lélekemelő fotósorozat készült a Down-szindrómával élő gyerekekről és családjukról, amelyet október 14-től bárki ingyenesen megtekinthet. A természetes, meghitt képeken láthatjuk, milyen szeretettel veszi körül a család a gyerekeket.

A jövőre már 25 éves Rejtett Kincsek Down Egyesület számára legfontosabb az inklúzió: az, hogy a tipikus és nem tipikus gyerekek, felnőttek és családok egymásra találjanak. Ennek jegyében zajlik az októberi, a Down-szindróma hónapjára időzített fotókiállítás, ahol beleláthatunk az érintett gyerekek és apukáik hétköznapjaiba.

A kihelyezett képeken minden korosztállyal találkozhatunk majd: baba, óvodás, alsós, kiskamasz, de fiatal felnőtt is felbukkan a fotókon. A természetes, meghitt apa-gyerek pillanatok közt szerepel közös játék, fürdetés és kávézás is - hiszen az intimitás ugyanolyan minden család életében, ebben nincs közöttünk különbség.

A kiállítás a fotózás helyszínéül szolgáló Csodavár Budapest Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház kávézójában tekinthető meg.

“A fotókról mindenki számára egyértelmű, milyen odaadással nevelik az apák a nem tipikus gyerekeket is” - emeli ki Kisari Károly, az Egyesület elnöke.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület számos találkozási lehetőséget, játszóbölcsit, szülőklubot kínál, ahol a különböző élethelyzetben lévő családok megismerhetik, megszerethetik egymást. A lényeg, hogy minél többet lehessünk együtt hétköznapi helyzetekben - hiszen az együtt töltött idő során kiderül, mennyi minden közös bennünk.

“Olyan jó, hogy én vagyok az apukád!”

“Az apaszerep különösen érdekes, hiszen a tipikus családok esetében is hosszabb folyamat az apának a babát elfogadni, hozzá kapcsolódni. A Down-szindrómás gyerekek esetében pedig duplán nehezített a terep. Ezzel együtt szerettük volna megmutatni, hogy ezek a gyerkőcök épp olyan jól elvannak az apukájukkal, mint bármelyik család esetében” - mondja az elnök, hozzátéve, éppen ezért választották a fenti szlogent.

Az egyesület a születési időszaktól a munkába állásig képviseli a Down-szindrómával élő emberek érdekeit. Támogatják ugyanakkor a felnőttek elhelyezkedését is, azt, hogy a Down-szindrómával élő emberek teljes értékű állást találjanak a munkaerőpiacon.

Az októberi Down-hónap pedig hagyományosan az egész havi figyelemfelkeltő akciók, információátadás és tabudöntés ideje.

A képeket a Random Shooting Day készítette, akik díjmentesen dolgoznak, az éves kiállításukon elárverezett képekkel tavaly a Rejtett Kincsek Down Egyesületet támogatták. De évek óta elkötelezett támogató a RAVAK Hungary Kft. is:

“Mindig is elismertük a kemény munkát, amit az egyesület végez. Sok izgalmas közös akción vagyunk már túl, de ez lesz az első fotókiállításunk. Izgatottan várjuk, hogy fogadja majd a közönség ezeket az alkotásokat” - mondja Vajányi László, a RAVAK Hungary Kft. cégvezetője, hozzátéve: októberben minden egyes RAVAK térben álló kád eladásából 50 ezer forinttal támogatják az egyesületet.

A kiállítás egy hónapig biztosan megtekinthető a Csodavárban, később útra kelhet, egyéb helyszíneken is találkozhatunk majd vele.


Egészség Gyermek