Az orvosok a szokott módon, a saját medikai rendszerükben írják meg a beutalót, ami nyomtatáskor azonnal felkerül az EESZT-be. Amennyiben a Beteg nem tart igényt a papíralapú beutalóra, nem is kell kinyomtatnia az orvosnak, elég a feltöltést választania kiállításkor.

Az e-beutalón megjelölt intézmény automatikusan megkapja a beutaló adattartalmát, így előre fel tudnak készülni a Beteg fogadására. Amennyiben a fogadó intézmény megosztotta a rendelési, ellátási szabad kapacitását az EESZT rendszerében, akkor az e-beutalót felíró orvosnak lehetősége van, hogy azonnal időpontot is foglaljon a Beteg számára.

Mire jó az e-beutaló tehát?

Az elektronikus beutalónak nagyon sok előnye van. Leginkább az, hogy a Betegnek egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi az ellátási folyamatot. Nem fordulhat elő, hogy az orvos által kézzel írt receptről nem tudja kiolvasni a naplószámot vagy a megkért vizsgálatot, amit a telefonos időpontfoglalásnál biztosan el kell mondania. Amennyiben időpontot is tudott foglalni a Betegnek a beutalót író orvosa, akkor azon kívül, hogy a megadott időpontban elmegy a rendelésre, semmit sem kell tennie.

Meddig érvényes egy orvosi recept a felhőben

Betegfelvétel e-beutalóval

Betegfelvételkor az ellátó intézmény azonnal eléri a Beteg beutalóját, aminek adattartalmát a medikai rendszer azonnal átemel az új ellátás dokumentumába, ezzel jelentősen gyorsítva az adminisztrációra szánt időt, előre lefoglalt időpont esetében az ellátás is gyorsabb lehet, hiszen előre felkészülhetnek a Beteg fogadására.

Nem kell sokszor akár hónapokig is őrizni a papír beutalót, mire gyűrötten, szakadtan át kell adnia a betegfelvételkor, ahol esetleg kiderül, hogy nem is megfelelő formában készült, ezért nem fogadják el.

Az e-beutaló hiányos vagy rossz kitöltése esetén ezt jelzi a felíró orvosnak, így az EESZT-be már csak a megfelelő formátumú és adattartalmú beutaló jut.

Amennyiben valamilyen oknál fogva nincs EESZT-kapcsolat a fogadó intézményben és nem tudják elérni a Beteg e-beutalóját, úgy akár a telefonjára lementett, vagy otthon a Lakossági portálról kinyomtatott dokumentum is igazolhatja az e-beutalója létezését, aminek alapján el kell, hogy lássák.

Hogyan működik az EESZT rendszerében az eBeutaló?

Saját e-beutalóit mindig adott időszakra szűrve tekintheti meg, a beutaló kiállításának időpontja szerint. Mivel a beutalók többségét úgy állítják ki, hogy 90 napig érvényes, érdemes az adott lekérdezési naptól legalább 3 hónapra visszamenőleg keresni.

(Az ablakba kattintva a naptáron bejelölhető a két időpont, az időszak kezdetének korábbi dátumnak kell lennie, mint az időszak zárását jelző dátum)

(forrás: eeszt.gov.hu)


Egészség