Az állami támogatás most remek lehetőséget nyújt azoknak, akik régóta halogatják már az esedékes felújításokat. De nem csak emiatt érdemes most belevágni a munkálatokba, hanem a várható építőipari fellendülés miatt is.

„Most még egy ínséges időszak tart az építőiparban, érezhető az elmúlt 1-2 évben bekövetkezett 20-30 százalékos visszaesés. Kevés az új beruházás, és a felújításokat is sokan halogatják már jó ideje a gazdasági helyzet miatt. Ez azonban változóban van, és előbb-utóbb várható a fellendülés, ami a költségek emelkedését is magával hozhatja. Ennek és az Otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően most érdemes belevágni a szükséges munkálatokba” - magyarázta Ambrus Balázs építészmérnök, az ELBA Kft. ügyvezetője.

Nem mindegy azonban hogyan kezdünk bele egy ekkora projektbe, főként ha a pályázaton is sikerrel szeretnénk részt venni. Az első lépés a tervezés, amelynek a nulladik fázisa, hogy kikalkuláljuk – akár háztulajdonosként, akár kivitelezőként –, hogy milyen költségvetéssel dolgozhatunk. A rejtett költségek, a piaci árváltozások és a pályázati feltételek ugyanis sok olyan buktatót jelenthetnek, amelyekre nem árt már jó előre felkészülni, hogy a munkálatok végén több pénz maradjon a zsebünkben.

Akár többmilliót is spórolhatunk

„Az otthonfelújítási vagy építkezési kalkulátorunk abban segít, hogy érdemes-e elindulnunk a pályázaton, megmutatja az energetikai javulás mértékét, és a várható költséget. A költségvetési terv az első és egyik legfontosabb lépése a felújítási vagy építési munkálatoknak, hiszen ez határozza meg, milyen keretek között mozoghatunk.

A pályázat esetében például nagyon fontos, hogy energetikailag 30 százalékos fejlesztést kell elérni, amit energetikusnak kell tanúsítania. Szintén a pályázat fontos feltétele, hogy kizárólag regisztrált kivitelezőkkel lehet dolgozni, amire nem csak a háztulajdonosoknak, de a kivitelezőknek is érdemes figyelnie, hiszen ha nincsenek a rendszerben, nem igényelhető a támogatás” - figyelmeztet a szakember.

otthonfelújítás támogatás 2024 kalkulátor

Ambrus Balázs szerint akár milliókat is spórolhatunk, ha körültekintően készítjük vagy készíttetjük el a költségvetést, ám az is lényeges, hogy mindez közérthető és átlátható legyen, ráadásul rejtett költségektől mentesen.

„Nagyon sokan szembesülnek azzal, hogy az az összeg, amit előre kikalkuláltak egy felújításra, a munkálatok végére akár ennek a dupláját is elérheti. Ennek több oka is van, ilyen például hogy nem kivitelezőtől független árajánlatot kapunk, vagy nem veszik figyelembe az árak és a munkadíjak változását.

Sok esetben nem egyszerű értelmezni a kivitelezőktől kapott kalkulációt. Az ELBA költségvetés készítő rendszer segítségével összeállított árajánlatot azonban egyszerűen és érthetően láthatják a háztulajdonosok is. A legtöbb építtető nincs tisztában azzal sem, hogy mennyire reális az az árajánlat, amit kapott.

Előfordult olyan eset, amikor egy közel kétszáz milliós árajánlat után ellenőrizte az építtető a kalkulátorunk segítségével a munkálatokra szánt kalkulációt, a végén pedig ez az összeg közel a felére csökkent. Az ezután bekért árajánlatok között pedig akadt olyan, ami a kalkulátorral kiszámolt összeghez esett közel, így sokmilliós összeget sikerült a végén megspórolni” - fejtette ki az építészmérnök. Érdemes tehát a kalkulátorral ellenőrizni a kapott árajánlatokat, hogy biztosan csak annyit fizessünk a munkákért, amennyi szükséges.