Úgyhogy a következő kérdés, hogy mi magunk építjük fel az ingatlant, barátokkal, ismerősökkel közösen, vagy pedig mesterekre bízzuk a dolgot. Ettől a döntéstől függetlenül már meg is jelenik a harmadik és ez az, amivel ebben a cikkben foglalkozunk, konkrétan, hogy milyen anyagból építjük fel otthonunkat.

Mint annyi minden más, az elmúlt időszakban az építőipar is komoly fejlődésen esett át. Gondoljunk csak azokra a videókra, amelyek a kínai gigantikus építkezéseket mutatják, ahol a 3D nyomtatási technológia segítségével hetek alatt húznak fel hatalmas épületeket. Mi nem megyünk ennyire messzire, egy elérhetőbb, gazdaságosabb és egyszerűbb megoldást mutatunk be, ezek pedig a beton lego sablon elemek és azok alkalmazása.

A beton lego sablonok jellemzői

Az ilyen sablonokkal készülő blokkok legfőbb ismertetőjegye, hogy azok rugalmas és tűzálló falakat biztosítanak. Praktikusan felhasználhatók válaszfalak, támfalak, de akár tárolóhelyek kialakítására is, de ezen felül is felhasználják, így például a part menti eróziótól való védelemre vagy az árvíz elleni védekezés során.

Ezek az elemek olyan betonból készülnek, ami fagyálló, ezért hosszú ideig stabilak maradnak.

Mivel kész öntött elemekről van szó, azokat könnyen tudjuk mozgatni és gyorsan halad az építkezés is. 

Azért is előnyös ez a megoldás, mert rugalmas, ugyanis ezek az elemek többféle méretben is kaphatók. Illetve, sokoldalúságuk mellett szól a tény, hogy ha úgy akarjuk, akkor szétszedhetők és más formában újra összerakhatóak.

Így önthetsz legó blokkot otthon

Ha szeretnél, otthon is önthetsz legó betontömböt, aminek a formája, mérete olyan lesz, amilyet te szeretnél. Ehhez elsősorban egy beton öntőforma az, amire szükséged lesz. A megfelelő alapanyok beszerzése után a következő lépéseket kövesd:

1. Helyezz a földre egy acéllapot, vagy más lemezt, hogy sík felület legyen és erre tedd rá a formát. Ha azt már használtad, előzőleg tisztítsd meg.

2. Öntsd az elkészített betont a formába, természetesen előzőleg legyél benne biztos, hogy elegendő mennyiségű alapanyagot keverték ki a teljes forma kiöntéséhez.

3. Hatékony megoldás lehet, ha az öntés során betonvibrátort használsz a keletkező légbuborékok eltávolítása céljából, ugyanis azok gyengíthetik a beton minőségét.

4. Simítsd ki a beton felületét és mindenképp tartsd be a kötési időt, mielőtt hozzányulnál a tömbhöz.

5. Ha ez az idő is letelt, akkor egy ékkel és kalapáccsal eltávolíthatod a formákat és a kész blokkot használhatod.


Otthon