Magyarországon mi alapján döntik el, hogy egy tanévnek mi legyen a pontos rendje és mikor legyenek az iskolai szünetek (őszi, téli és tavaszi szünet)?

A tanév rendjét általában az adott oktatási év előtt határozzák meg. A döntéshozatal során figyelembe veszik többek között az alábbi szempontokat:

- Oktatási célkitűzések: Az oktatási év rendjét és beosztását az oktatási céloknak megfelelően alakítják ki. Ez magában foglalja az oktatás tartalmát, a tantárgyak heti óraszámát és az évfolyamokhoz kapcsolódó fejlesztési terveket.

- Nemzeti és helyi ünnepek: Fontos szempont az iskolai rend kialakításakor a nemzeti ünnepek és helyi ünnepek figyelembevétele. Az ilyen napokra iskolai szüneteket terveznek.

- Időjárási viszonyok: Az iskolai rend tervezésénél figyelembe veszik az időjárási viszonyokat is. Például a téli szünetet általában az év hidegebb hónapjaiban tervezik, amikor az időjárás nehezítheti az iskolába járást.

- Nemzetközi trendek: Az oktatási rendszerek és tanév beosztások nemzetközi trendeket is követnek. Az olyan nemzetközi gyakorlatokat, mint a nyári szünet vagy a tavaszi szünet, figyelembe vehetik a döntéshozók.

- Szülői és diákok véleménye (ez Magyarországon nem érdekli a döntéshozókat): A szülők és diákok véleményét is figyelembe vehetik az iskolai rend alakításakor. Ez lehetőséget ad arra, hogy az érintettek beleszóljanak az iskolai év beosztásába és a szünetek időpontjába.

Miután ezeket a szempontokat mérlegelték, hozzák meg a döntést az iskolai tanév rendjéről és a szünetek időpontjáról. Az iskolák, tanárok, diákok és szülők ezután a meghirdetett tanévrend szerint szervezik meg tevékenységeiket és tervezik meg a szünetek alatti programokat.

Iskolai szünetek időpontjai  2023 / 2024 tanév rendje szerint

A tanév első tanítási napja 2023. szeptember 1. (péntek) és utolsó tanítási napja 2024. június 21. (péntek). A szünetek pedig a következőképpen alakulnak:

Őszi iskolai szünet időpontja 2023 / 2024 tanév

A 2023 évi iskolai őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27. (péntek), a  szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6. (hétfő).

Téli szünet időpontja 2023 / 2024 tanév

A  téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 21. (csütörtök), a  szünet utáni első tanítási nap 2024. január 8. (hétfő).

Tavaszi szünet időpontja 2023 / 2024 tanév

A  tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), a  szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. (hétfő).


Gyermek Iskola