A tanév rendjét 2023 / 2024 évben és a szüneteket befolyásoló tényezők közé tartoznak:

- Pedagógiai szempontok: A tanév hosszát és a szünetek időpontját a tanulási folyamat és a tanulók teljesítménye alapján alakítják ki. Megfelelő időszakokat választanak a tanulásra és a pihenésre.

- Hagyományok és ünnepek: Az iskolai tanév rendjének kialakításánál figyelembe veszik a hagyományos ünnepeket és szüneteket is, például a Karácsonyt vagy a Húsvétot.

- Munkaerőpiaci szempontok: Az iskolai szünetek időpontja is befolyásolhatja a szülők munkavállalását és az iskolai dolgozók munkakörülményeit.

- Időjárás: Az évszakok és az időjárás is szerepet játszhat abban, hogy mikor vannak a szünetek a tanév során. Például a téli szünet lehetőséget ad a hideg időjárás miatt szervezett programokra.

- Országos és regionális különbségek: Az iskolai szünetek időpontját befolyásolhatják az országos és regionális sajátosságok, például népszokások vagy helyi események.

- Naptári és logisztikai szempontok: A tanév rendjét úgy alakítják ki, hogy a lehető legoptimálisabb legyen a naptárban és a logisztikai szempontok szempontjából.

A fent említett tényezők együttesen határozzák meg a magyarországi iskolai tanév rendjét és az iskolai szünetek időpontjait. Fontos megjegyezni, hogy az évente változó tényezők miatt az iskolai tanév rendje és a szünetek időpontja minden évben eltérő lehet.

Hossza politikai szócsaték után végre megjelent a belügyminiszter rendelete a Tanév rendjéról a  2023/2024-es tanévre vonatkozóan. A Korábban megjelent tervezethez képest nincs változás, viszont a korábbi évek gyakorlatával ellentétben a tanév tovább tart, cserébe hosszabb szüneteket kapnak a családok. Érdemes már most, a dátunmok ismeretében elkezdeni a tervezgetést a hosszab őszi, téli, tavaszi családi kirándulások kapcsán.

Iskolai szünetek időpontjai  2023 / 2024 tanév rendje szerint

A tanév első tanítási napja 2023. szeptember 1. (péntek) és utolsó tanítási napja 2024. június 21. (péntek). A szünetek pedig a következőképpen alakulnak:

Őszi iskolai szünet időpontja 2023 / 2024 tanév

Az  őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27. (péntek), a  szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6. (hétfő).

Téli szünet időpontja 2023 / 2024 tanév

A 2023. évi iskolai téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 21. (csütörtök), a  szünet utáni első tanítási nap 2024. január 8. (hétfő).

Tavaszi szünet időpontja 2023 / 2024 tanév

A  tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), a  szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. (hétfő).


Iskola