A különféle gazdasági hatások miatt a drasztikusan növekvő élelmiszerárak az ősz nagy részében védtelenül érhetik a nyugdíjasok egy részét. De van egy emelési mód, amely a váratlan hatásokat kiküszöbölhetné Farkas András nyugdíjszakértő szerint.

A cikk alján látható videó Profi tippeket kap a jobb nyugdíjhoz. Azaz mikor számítható újra a nyugdíj összege!

A magas infláció miatt lesz újabb nyugdíjkorrekció novemberben, másrészt pedig a GDP-adat 3,5 százalékot meghaladó mértéke miatt lesz nyugdíjprémium is a hónapban. Így kettős pluszjuttatás jön a novemberi nyugdíj mellé – mondta Farkas András, a Nyugdíjguru News alapítója az InfoRádiónak. Mivel nagyjából hat százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak a szakértők, 50 ezer forint lehet a nyugdíjprémium maximális összege.


A novemberi pótlólagos nyugdíjemelés pedig attól függ, hogy a január-augusztusi KSH tényadatok alapján milyen éves inflációra lehet következtetni.

Ősszel jön a feketeleves a nyugdíjasok számára!


A szakértő szerint azonban "csak most jön a igazi feketeleves", amikor szeptembertől az infláció további három vagy akár öt százalékkal is nőhet, tehát a nyugdíjasok inflációja akár felmehet már 18-20 százalékra.

Mindez direktben éri a nyugdíjasokat, akik nincsenek felkészülve erre, hiszen hiába emelik meg novemberben hat százalékkal a nyugdíjukat, mindez csak az általános, 15 százalékra várható inflációra készíti fel őket.

Ezt lehetne tenni!

Ma már más helyzet, mint egy-két évvel ezelőtt, ugyanis a nyugdíjemelés ma ismert módszere "a boldog békeidőben" alakult ki, amikor csupán 2-3 százalék infláció volt egy évben - fogalmazott Farkas András.

A szakértő javasolata: a mostani helyzetben havonta kellene körülbelül két százalékkal emelni a nyugdíjakat. Ha nem megoldható a havi emelés, akkor legalább negyedévente legyen nyugdíjemelés a veszélyhelyzet fennállása alatt, mert így a nyugdíjasoknak nem kell túl sokáig "hiteleznie" az államot azzal, hogy a nyugdíjuk nem éri el azt az összeget, amit a törvény garantálna nekik.

Ráadásul ha nem változik a jelenlegi rendszer, a nyugdíjasok jelentős része 2023-ban is nehéz helyzetbe kerülhet, írta a Napi.hu.

Az alábbi inkre kattintva profi tippeket kap a jobb nyugdíjhoz, illetve, hogy mikor számítható újra a nyugdíj összege

https://videolista.hu/videok/video/profi-tippek-a-jobb-nyugdijhoz-mikor-szamithato-ujra-a-nyugdij-osszege-4250


Pénzügy