A tetőtől talpig védelmet nyújtó overál előnyei közé tartozik a kényelem, valamint ruházatunk szennyeződéstől való megvédése. Ezek mellett azonban további jó tulajdonságaira szeretnénk rávilágítani cikkünkben.

Az overál rövid története

Az 1890-es években Levi Strauss és Jacob Davis kezdték el árusítani az első overálokat. A kezdetleges munkaruhák még inkább hasonlítottak a kertésznadrágokra, de hamarosan ujjakkal is kiegészültek. Napjainkban már számtalan változatban kaphatóak. 

A munkaruházati termékeket árusító Netpolc többféle overált kínál üzletében, melyek között a láthatóságra fókuszáló, a hideg ellen védő, valamint a speciális igényeknek szintén megfelelő modellek is megtalálhatóak. Nézzük, hogyan tudjuk a számunkra leginkább megfelelő overált kiválasztani a hatalmas választékból!

Hogyan válasszuk ki a legjobbat?

Néhány fontos szempontot figyelembe kell vennünk az overál kiválasztása előtt:

- Felhasználás területe

- Kényelme, anyaga

- Szín és fényvisszaverés

A megfelelő munkaruházat kiválasztásakor azt kell elsődlegesen tisztázni, hogy milyen munkakörben használják, hiszen az eltérő felhasználási módok más anyaghasználatot igényelnek. A kültéri munkavégzés során például az időjárási körülményekhez igazodva téliesített, vagy a nyári meleghez könnyebb anyagból varrt overálokat válasszunk. 

Az overál tipikus szabása kényelmes viseletet eredményez. A munkaruházatként viselt overál általában a normál nadrág és felsőrész felett hordható. Sokan az utcai ruhájukat védik a munka elvégzése közben a kezeslábassal.

Különböző anyagok

A sztenderd típusú overálok több zsebbel, oldalt patenttal vagy gombbal záródnak. Elsősorban strapabíró vászonanyagból készülnek, melyek sokáig tartósan viselhetőek. Az overál elején rejtett cipzár található, mely segítségével könnyedén tudjuk le- és felvenni a ruhadarabot. A derékrész gumírozott, szintén a megfelelő illeszkedés miatt.

Az élelmiszeriparban, egészségügyben használt overálok anyaghasználata eltér az átlagos overálétól. Az egyedi igényekhez igazodva kopásálló poliészter, pamut vagy texpel szövetből varrják a speciális munkakörökhöz szükséges overálokat. 

Színek és fényvisszaverődés

A legtöbb munkakörben már alapvető igényként merül fel a fényvisszaverő ruházat viselése. Az overálok esetében is hasonló elvárások vannak, így a legtöbb modell már jól látható fényvisszaverő szalagokkal kiegészített. 

A minőségi fényvisszaverő csíkok a retroreflexió elvén működnek, mely alapján abba az irányba fog visszaverődni a fény, ahonnan érkezett, tehát ha az autó lámpája megvilágítja az overált, akkor a ruhadarab viselője a vezető számára tökéletesen látható lesz.


Ruházat