Az űrlap kitöltésével a Magyar Államkincstár ügyfelei (számlatulajdonosai és a Kincstári Start-értékpapírszámla meghatalmazottjai) személyes megjelenés nélkül is igényelhetnek az értékpapír nyilvántartási-számlához kapcsolódó elektronikus szolgáltatást (WebKincstár és MobilKincstár).

A szolgáltatásokkal akár otthonról is kezelheti befektetéseit, megbízásait. Módosíthatja az ahhoz kapcsolódó, korábban megadott adatait, beállításait is.

Ki jogosult a Webkincstár és Mobilkincstár szolgáltatás igénybevételére?

Devizabelföldinek és devizakülföldinek minősülő természetes (magán) személyek, Számlatulajdonosok és Kincstári Start-értékpapírszámla meghatalmazottak.

Hogyan kell igényelni a Webkincstárt és Mobilkincstárt 2023-ban?

Az Értékpapír nyilvántartási-számlához kapcsolódó Elektronikus szolgáltatás (WebKincstár és MobilKincstár) igényléséhez az ügyfélkapuban található űrlap valamennyi adatra vonatkozó teljes és hibátlan kitöltése szükséges. Azokat az adatokat, amelyeket az ügyfélkapu regisztrációja során korábban már megadott, a rendszer automatikusan beemeli.

Ezek mellett elengedhetetlen a jogosultság igényléséhez egyéb adatok megadása is, melyet Önnek kell az űrlapon rögzíteni.

Lehetősége van kényelmi szolgáltatások igénylésére, mint az elektronikus értesítési csatornák beállítására, a kamatfizetésről, lejáratról szóló SMS vagy PUSH (PUSH→MobilKincstár applikációra küldött elektronikus üzenet) üzenet beállítására.

Az elektronikus szolgáltatásokhoz szükséges jelszót az ügyfél maga igényelheti a WebKincstár bejelentkező felültén a „Teendők új jelszó igénylése esetén” menüpontban.

WebKincstár bejelentkező felülte: https://webkincstar.allamkincstar.gov.hu/#/login

Kötelezettségmulasztás

Az elektronikus szolgáltatások igénylésének jóváhagyása csak az összes szükséges dokumentum benyújtása esetén valósul meg.

Amennyiben a benyújtott dokumentumok hiányosak, vagy nem jól olvashatóak, akkor hiánypótlás keretében történik meg azok bekérése. Amennyiben az Ajánlati nyilatkozat benyújtásától számított 30 napon belül nem kerül sor a hiánypótlásra, akkor az elektronikus szolgáltatások igénylésre vonatkozó kérelem elutasításra kerül.

Határidők: 

Az elektronikus szolgáltatásokhoz tartozó jogosultság az adatok ellenőrzését követően kerül rögzítésre.

Milyen dokumentumokra lehet szükség az igényléskor?

Az elektronikus szolgáltatás igénylése során – szükség esetén – a következő dokumentumok scannelt formátumát az Űrlapon csatolni kell:

- útlevél

- adóazonosító jelet tartalmazó hatósági igazolvány, elő és hátoldal

- lakcímkártya, lakcímet tartalmazó oldala

- Tartózkodási engedély

Amennyiben a csatolt dokumentumokat az ügyfélkapun keresztül (ingyenesen) hitelesíti, úgy nem szükséges azt postai úton is megküldenie a Magyar Államkincstár részére.

Fizetési kötelezettség: 

Az eljárás illetékmentes.

Eljáró szerv: Magyar Államkincstár


Pénzügy