Gabonafélék és hüvelyesek glikémiás indexe kalkulátor
Gabonák és hüvelyesek glikémiás index táblázata - kalkulátor
A glikémiás index egy olyan számérték, mely azt fejezi ki, hogy egy adott élelmiszer szénhidrát tartalma hogyan, milyen gyorsan szívódik fel az emberi szervezetben. Ha tudományosabban szeretnénk megfogalmazni, akkor a glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét mutatja meg a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz viszonyítva és mindezt százalékban (%) kifejezve. Különösen fontos odafigyelni az egyes élelmiszerek glikémiás indexére a fogyókúrázóknak és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kalkulátorunk segítségével az egyes gabonafélék (pl. búzaliszt, rizs, árpagyöngy stb.) és hüvelyesek (pl. sárgaborsó, lencse, bab stb.) glikémiás indexét tudod megnézni, és szöveges értékelést is adunk hozzá.