A kriptopiac márciusban enyhe emelkedést mutatott, és a hónapot a teljes piaci kapitalizáció 16%-os növekedésével zárta. Figyelemre méltó, hogy a Bitcoin minden idők legmagasabb szintjét érte el, kétszer is 73 ezer dollárnál járt, mielőtt éles visszaesést mutatott volna; a legalacsonyabban 60 ezer dollárnál járt. Március második felében a spot BTC ETF-ekbe történő tőkebeáramlás lelassult, különösen a március 18-i héten.

bitcoin etf

Mivel azonban a bevezetésük óta több mint 12 milliárd amerikai dollár (USD) nettó beáramlással rendelkeznek, az időszakos kiáramlások nem feltétlenül jelzik a piac megfordulását. A trendek megállapításához hosszabb távú megfigyelésekre van szükség.

A spot Bitcoin ETF-ek átlagos napi nettó beáramlása januárban 98 millió, februárban 287 millió, márciusban pedig 231 millió USD volt. Márciusban az eddigi két legnagyobb beáramlású napot is regisztrálták: március 12-én több mint 1 milliárd USD, 13-án pedig 680 millió USD beáramlás történt. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a teljes nettó beáramlás meghaladta a 12 milliárd USD-t. Ez egybeesett azzal is, hogy a Bitcoin megdöntötte történelmi csúcsát, és március elején már a 73 ezer USD-t is elérte. Mivel áprilisban közeledik a Bitcoin feleződése, érdekes lesz látni, hogyan alakulnak az ETF-áramlások és az árak. 

Az Ethereum Dencun frissítése március 13-án lépett életbe. Az EIP-4844 (más néven proto-danksharding) bevezetése a tranzakciós díjak drámai csökkenését eredményezte a második rétegű (L2) tranzakciókban. Az L2 gas díjak mediánja 96,8%-kal csökkent a Dencun után.

A Solana decentralizált tőzsdéin (DEX) több mint 224%-kal nőtt a kereskedési volumen hónapról hónapra (MoM), időnként még az Ethereumot is megelőzve, és márciusban több napon is a legnagyobb forgalmú hálózattá vált. Az aktivitás jelentős növekedését a mém érmék növekvő népszerűsége okozta a hálózaton.

solana decentralizált tőzsde

A Stablecoin hozamlehetőségek emelkedtek. Válaszul a MakerDAO 5%-ról 15%-ra emelte a Dai Megtakarítási Rátát (DSR), tompítva ezzel a DAI kereslet esetleges megrázkódtatásait. A kamatemelést követően a DAI betétek 1,6 milliárd USD fölé nőttek, ami 39,6%-os növekedést tükröz, és visszájára fordította a korábbi csökkenés nagy részét.


Pénzügy