Az ír whiskey lágy és selymes, gyümölcsös ízvilága egyre inkább újra hódít az új ízélményeket tudatosan felfedezni vágyó fiatalabb generációk körében is.
A Drinkmix whiskey kínálatából akár az ír, akár a skót stílust kedveled, biztosan megtalálod a kedvenc márkádat, ami kifejezi az ízlés világodat.
Az ír whiskey első említése
Izgalmas történet fűződik az ír whiskey készítéséhez. A 14. századból fennmaradt egy középkori kézirat a "The Red Book of Ossory", mely az írországi Kilkennyből származik. Ebben a könyvben fellelhető a legkorábbi utalás is az ír whiskey elődjéről. A dokumentum említést tesz latinul az Aqua Vitae, vagyis az élet vize elkészítéséről. Ez azért érdekes, mert a kifejezés az ősi ír Uisce Beatha-ból származtatható, amely később az angolban whiskey megnevezésre alakult át.
A feljegyzés több évtizeddel megelőzi a skótok első ismert említését a whisky ősének témájában, ezzel hangsúlyozza Írország úttörő szerepét a whiskey-készítés történetében. Ma ezt az írásos emléket az ír whiskey ipar kialakulásának korai szimbólumaként tartják számon.
Hogyan készül az ír whiskey?
Az ír whiskey régi hagyományokon alapuló folyamata az alábbi lépésekből áll össze. Malátázott, vagy nem malátázott árpát és kevert gabonákat is felhasználnak. Nem tőzegfüsttel, hanem zárt kemencében szárítják, így nem lesz olyan füstös a karaktere, mint a skót whiskynek.
Az erjesztés során az összekevert gabonákat élesztővel erjesztik, majd hagyományosan háromszor desztillálják a kétszeres skót lepárlással ellentétben. Ezt követően legalább három évig érlelik bourbon vagy sherry hordókban, amitől lágyabb, de mélyebb zamatokat kap az ital. Palackozás előtt még átszűrik és desztillált vízzel hígítják a kellő alkoholfokra.
Az ír whiskey ízvilága
Az ír whiskey ízvilága inkább a lágy, édeskés, vaníliás, gyümölcsös jegyeket hordozza magán, kevésbé füstös, mint a skót whisky. A többlépcsős desztilláció révén érik el a tisztaságot, és kifinomultságot. Érdekesség, hogy Írország nedves éghajlata miatt lassabb az ital érlelése, ami miatt az ír whiskey simább, kiegyensúlyozottabb, könnyedebb ízvilágú, ami a fiatalabb generációk ízlésvilágához is közelebb áll.
Miért írják másként, mint a skótok?
Az ír és a skót whiskey, illetve whisky elnevezés eltérő írásmódjának fő oka még a 19. századra nyúlik vissza, amikor az ír gyártók meg akarták különböztetni magukat a skót főzdéktől. Ennek oka, hogy akkoriban gyakran gyengébb minőségűnek titulálták a skót italokat az alapanyaguk és a készítési módjuk miatt. Így extra „e” betű hozzáadásával hangsúlyozták ki az írek a saját termékeik prémium minőségét, megbízhatóságát és egyediségét. A század ír bevándorlói természetesen magukkal vitték az új elnevezést az új világba, ami aztán mai napig megmaradt az amerikai elnevezésben.
Látogass el a Drinkmix webshopjába, és fedezd fel az ízlésednek megfelelő különböző ízvilágú whiskey kínálatot.