Gluténmentes? Az milyen?

A glutén egy búzafehérje, más néven sikér, lehet, hogy így már találkoztál vele. Ez alapvetően a gliadin és a glutamin keverékéből áll, melyek közül a gliadin felel azért, hogy valaki érzékeny a gluténra. Amennyiben valaki úgy dönt, hogy gluténmentesen szeretne étkezni, annak a búza minden formáját iktatnia kell az életéből, akárcsak a rozst és az árpát is. 

Sokan a fogyókúra miatt választják a gluténmentes életmódot, így remélve nagy eredményeket, azaz hogy sok kilótól megszabadulnak. Nem is tévednek sokat, hiszen rövid távon igencsak szép eredményeket lehet elérni vele, majd többen később is maradnak ennél az életmódnál, mert rájönnek, hogy sokkal jobban érzik magukat. Ebben az esetben nagyon kell figyelni, hogy konzultálni kell dietetikussal, mivel ha nem jól van megalkotva az étrend, akkor akár hiánybetegségek is felléphetnek. 

Mit ehetünk és mit nem?

Alapvetően a búzát, árpát és a rozst tartalmazó ételektől kell megválnunk, valamint a zab még nem eldöntött, hogy káros-e vagy jótékony. Cöliákia esetében a szervezet nem feltétlenül reagál érzékenyen rá, így egy nagyon hatékony rostforrást tarthatnánk meg. Mivel a gluténmentes étkezésben számos dolog nem megengedett, ami nagy mennyiségű rostot tartalmaz, így fontos, hogy azt pótoljuk. 

A hús, zöldség, gyümölcs mind megengedett, azaz bármennyit ehetsz belőlük, amikor csak kedved szottyan. Persze a készen vett termékek hozzávalóit alaposan tanulmányozni kell, nem is beszélve arról, hogy a panírozás során is ügyelni kell a gluténmentességre.

Köretnek a rizsfélék, zöldségek, gyümölcsök, krumpli mind olyan, amit bátran fogyaszthatunk még gluténmentes étrend esetén is. 

Na de mi a helyzet a tésztákkal és a süteményekkel? Bár azt gondolhatta mindenki, hogy ezek után a tésztafélékről és a különböző kekszekről végleg le kell mondani, de jó hír, hogy mindenben van ma már gluténmentes variáció. Akár magunknak készítenénk, akár készen vennénk, mindenre megvan a tökéletes megoldás, hiszen a Szafi Free lisztek többsége gluténmentes. 

Végül pedig a fehér kenyér, ami nem meglepő módon tiltólistás lett. Bár utánozhatatlanul finom, mégis nagyjából semmilyen anyagot nem tartalmaz, ami könnyen felszívódik a szervezetben vagy épp hasznos lenne. A fehér kenyeret érdemes lecserélni teljes kiőrlésű vagy gluténmentes variációra. Ehhez segítséget a Biocity webáruházban találunk, ahol minden alapanyag egészséges, és rengeteg gluténmentes hozzávalót találunk, attól függ, hogy mit keresünk. 


Egészség