Hogy mi a különbség a szóda és az ásványvíz között?

Az ásványvíz a természetben található, legalább 500 mg/ ml ásványi anyagot tartalmazó víz, melyet szénsavval is dúsíthatnak a palackozás előtt.

A szóda ezzel szemben a csapból folyó ivóvíz szénsavval dúsított formája. (Azt azért hozzá kell tenni, hogy Magyarország abban a helyzetben van, hogy nagyon sok konyhai csapból ásványvíznek megfelelő, ásványokban gazdag víz folyik.)

A szóda 2013-ban Hungarikumnak, magyar különlegességnek lett minősítve. A szóda először Londonban került forgalomba 1770-es évek derekán köszönhetően az angol kísérletezőknek. A szóda szabadalom 1809-ben született meg Dublinban, de az első szódásszifon csak 1813-ban készült el, és került forgalomba.

Jedlik Ányos volt az, aki tökéletesítette a szódásszifont, és megtalálta a megfelelő megoldást arra, hogy hogyan lehet iparosítani a szódagyártást, azaz akkori nevén a szikvízgyártás. Ekkor még üveg szódásszifonok voltak, és nem lehetett otthon elkészíteni a szódát, hanem a szikvizet szállító lovas kocsikról lehetett venni, és környezetbarát módon az üres üveget visszacserélni.

A XX. század második felében már megjelentek a háztartásokban a fémből készült szódásszifonok. Ez után már csak azon ment a családi veszekedés, hogy ki csináljon szódát. Hogy ezt a feszültséget is oldja a kereskedelem, forgalomba jöttek a 2000-es években a műanyag szódásszifonok, melyeket töltve vásárolhatunk meg a boltokban.

A szóda jelentősége és fogyasztott mennyisége jelentősen csökkent az ásványvíz, mint helyettesítő termék megjelenésével.

Idd a fröccsöt szódával! Egészségedre!

És hogy mennyire ismered a fröccsöket, ITT egy játékos kvíz, teszteld Magad!


Gasztro