Bármelyik borvidéken is jártam, a válasz egyöntetű volt: „Szeretem a fröccsöt! Én is szoktam inni.”. Aztán egy vagy több hosszú beszélgetés után jött a lényeg, amikor is kiderült, hogy az adott gazda miből, és hogyan fogyasztja ezt a megosztó(?) nedűt.

1. Fröccsöt inni csak kiváló borból szabad! Gyenge minőségű, esetleg „pancs” bort lehetőleg se tisztán, se szódával ne fogyasszunk.

2. Óborból, aszúból, édes borból, testes vörösből sose igyunk fröccsöt. Ezek a borok mást tudnak, más miatt szeretjük őket. Ha mégis vörös fröccsre vágyunk, akkor egy könnyű kadarkát válasszunk. De, ha lehet, akkor inkább rozé vagy fehér fröccsöt fogyasszuk. Fehér borok közül is a könnyed, jó zamatú, reduktív borokat igyuk fröccsnek. Így például az olaszrizlinget, az Irsai Olivért vagy a királyleánykát öntsük nyakon szódával.

2. Fröccsöt mindig hidegen igyuk. Egyesek szerint pincehidegen a legfinomabb, de azért a hűtőben hűtött bor és szóda kombinációt se vessük el.

3.Fröccsöt mindig szódával igyunk. Az igazi „vágós” szóda, vagyis szénsavban gazdag, adja meg azt a frissítő fröccs hatást, amire vágyunk.

4. És ennél is, mint minden alkoholnál, a mérték a pohár és nem a vödör. Fogyasszunk jót, fogyasszuk egészséggel, de mértékkel!

Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy mennyi alkoholt ihatsz egy nap.


Kultúra Gasztro