Terelő kutyák

A terelő kutyák azok az ebek, amelyek nagyon figyelmesek, könnyen irányíthatók és ami a legfontosabb, hogy jól kommunikálnak az emberrel. Hiszen a különféle állatok (szarvasmarhák, birkák, lámák, lovak, stb.) irányítása, őrzése és terelése nagyfokú figyelmet és csapatszellemet vár el a terelő kutyáktól. Magyarországon a kuvasz, a komondor, a mudi, a puli és a pumi tartoznak a terelő kutyák közé.

Vadászkutyák

A vadászkutyák már ősidők óta fontos feladatot láttak el, és jelenlétük nélkülözhetetlen volt már az őskorban is. Segítségükkel az emberből tehetséges vadász vált. Segítették a vadak észlelését, hajtását és leterítését. Mivel a vadászat feladatköre is elég színes és változatos, így a vadászkutyák között is sokféle fajtával találkozhatunk. A kistermetű tacskótól, a magyar vizslán és a kopókon keresztül a vérebekig rengeteg fajtával találhatjuk magunkat szembe. De ami mindegyikben közös, hogy kötelességtudattal vannak az ember iránt, jól taníthatóak és persze ízig-vérig pezseg bennük a vadászösztön.

Terrierek

A terriereket kotorékebeknek is szokták nevezni, ugyanis leginkább a föld alatt élő állatok elkapására használták őket. Bár ezek a jószágok kistermetűek, hihetetlenül bátrak és nem ijednek meg a nagyobb zsákmánytól sem. Feladatuk elsősorban a kártevők irtása volt. Ez a kiolthatatlan vadászösztön a mai terriereken is meglátszik. Emiatt a macskákkal és egyéb kisebb háziállatokkal nehéz őket összeszoktatni. A terrierekben rengeteg energia, bátorság van, bár gyakran csak a saját fejük után mennek, ezért még több odafigyelést igényelnek. Hazánkban a leginkább népszerű fajta a foxterrier, a westie, de ismert még a Jack Russell és a Parson Russell terrier is.

Munkakutyák

Manapság a tenyésztők a kutyák tulajdonságai alapján határozzák meg, hogy mely feladatok ellátására alkalmasak. Munkakutyáknak nevezzük például a drogkereső, a mentő- és a rendőrkutyákat, amelyek csak megfelelő tenyésztői munka és kiképzés során válhatnak valódi munkakutyává. A tenyésztői munkát segíthetik a különféle kiképzőboxok, amelyet a SINB oldalán is megtekinthetsz.

Társasági kutyák

Korábban csak az arisztokraták tartottak érzelmi okokból kutyát, mostanra azonban már bárki tarthat kedvtelésből egy szerető szőrgombócot. Kiváló társasági kutya a pekingi palotapincsi, a papillon vagy a pomerániai törpespitz is.