A boxkesztyű használatának színtere

Felszerelését tekintve nem nagy az eszközigénye, azaz nincs szükség hatalmas beruházásokra ahhoz, hogy művelni tudd a sportot. Elengedhetetlen egy megfelelő lábbeli megvásárlása, amelynek fognia kell a bokát és megóvnia viselőjét annak kifordulásától. Mindemellett a másik létfontosságú eszköz a boxkesztyű. Amint ezeket a tárgyi feltételeket biztosítja a sportoló, és a felszerelések minőségére is nagy figyelmet fordít, akkor hosszú évekig nem kell majd újabb beruházáson gondolkodnia. 

A boxkesztyűt manapság már nem csak a boxban használják - bár számos box végződésű sportban alapvető eszköz, mint a thai-boksz, a kick-box és a francia box. Számos olyan fitness ágazat eszköztárában is megtalálható, amelyek alakformáló, zsírégető vagy állóképességet növelő órákat tartanak. Mindemellett más küzdősportot űző hasznára is válhat a felkészülés időszakában. Azért ilyen széles körű a felhasználásának területe, mivel a box mozgásanyaga nem csak az erőt és az állóképességet növeli, hanem hozzájárul a kiemelkedő ritmusérzék kialakulásához, a figyelem és a koncentráció növeléséhez.

A boxkesztyű jellegzetességei

A boxkesztyűk elsődleges szerepe az ütések tompítása, az ellenfél megóvása vagy éppenséggel a boxzsák életének meghosszabbítása és a sportoló kézfejének a védelme. A kesztyű mérete változatos, meghatározásukhoz általában súlymértéket - unciát használnak, ami 28,35 grammnak felel meg. A piacon a legelterjedtebbek a 10 unciás kesztyűk, mivel még ez az a súly, amellyel egyszerűen és gyorsan mozgatható a kéz, az ütések dinamizmusa és könnyedsége is megmarad. Mindemellett ez az a súly, amely alapján elmondhatjuk, hogy a kéz és az ellenfél védelme is megfelelő. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a 4-6 uncia a gyerek méretnek felel meg, a 8-10-12-14-16-18-20 uncia pedig felnőtt méreteket takar.

Legtöbb esetben bőr vagy műbőr kesztyűkkel találkozhatunk szivaccsal bélelve. Abban az esetben, ha heti több alkalommal is intenzíven edzel, érdemes beszerezned bőr anyagból készült kesztyűt, mivel sokkal strapabíróbb, mint a műbőr társa. Amennyiben szeretnéd te is az igényeidnek legmegfelelőbb kesztyűt beszerezni, akkor keresd fel a Budopest weboldalát, ahol számos termék közül válogathatsz.