A lítium alapú akkumulátorok előnyei

A Li-Ion akkuk leginkább nagyobb kapacitásuknak köszönhetően emelkednek a nikkel alapú erőforrások fölé, de emellett jóval kisebb súlyúak és tartósabbak is azoknál. A lítium akkuknál sikerült kiküszöbölni a memóriaeffektust, tehát nem csökkenti a teljesítményüket, ha esetleg nem töltik fel őket maximumra, de a teljes lemerítés sem teszi tönkre őket, így igencsak felhasználóbarátnak számítanak.

Védelem

A Li-Ion akkuk között találhatók a védelemmel rendelkező és az anélküli modellek is. Az előbbieken található egy kis áramkör, amely zárlat, túltöltés, vagy túlmerítés esetén lekapcsolja a cellát, tehát ezeknél szinte kizárt, hogy kigyulladjanak, így biztonságos használatot tesznek lehetővé. A védelemmel nem rendelkező, ipari használatra szánt akkuk ára kedvezőbb, viszont nagyobb odafigyelést igényelnek.

Az akkuk kémiai összetétele

A Li-Ion akkumulátorok kémiai összetétele igen eltérő lehet, de ez határozza meg, hogy nagyobb kapacitással rendelkeznek-e, vagy inkább inkább jobban terhelhetőek, azaz egyszerre mekkora áramerősség leadására képesek. Az üzletek és webáruházak kínálatában többféle kémiai összetételt jelző rövidítéssel lehet találkozni:

- ICR: a védelemmel rendelkező akkumulátorok legáltalánosabb típusa. Kapacitásuk magasabb, jellemzően 2200 és 3600 mAh között változik, így lehetővé teszi alacsonyabb energiaigényű eszközök hosszútávú használatát.

- INR: az INR akkumulátorok kapacitása 1800-3000 mAh között alakul, viszont nagy terhelhetőségüknek köszönhetően nagyobb teljesítményű eszközök is működtethetőek velük (nagy fényerősségű lámpák, erősebb hangszórók). Ez a típus védelemmel nem rendelkezik, ezért kiemelten fontos a minőség, a megfelelő szigetelés és a körültekintő használat.

- IMR: ez a típus a különleges mangántartalmú katódnak köszönhetően átmenetet képez a két fenti modell között. Az ICR akkuknál nagyobb áram leadására képes, miközben használata nagyon biztonságos, egy esetleges zárlat esetén sem gyullad ki, vagy robban fel. 1600-3000 mAh közötti kapacitásuk mellett a túltöltésre és a túlmerítésre sem érzékenyek.

- NCR: néhány éve jelent meg ez a jó minőségű, védelemmel ellátott típus, amely az ICR-ekhez hasonló tulajdonságokkal bír, így nagy kapacitása, kisebb terhelhetőség mellett hosszú használatot biztosít.

Amennyiben a fenti tulajdonságokkal rendelkező akkumulátorok közül keresed valamelyiket, a 18650-Akku.hu weboldalán biztosan megtalálod a számodra megfelelőt, sőt még több típus közül válogathatsz.