Miért probléma a magas vérnyomás, és hogyan segít ezen a matcha tea?

A magas vérnyomás kezdetben szinte teljesen tünetmentesen károsítja a szervezetünket, idővel pedig számos kellemetlen tünet jelenhet meg, mint például a gyakori fejfájás, a szédülés, a fáradékonyság és a koncentráció csökkenése. Sajnos ezek a tünetek nem specifikusak, így a beteg sokszor csak akkor jut el orvoshoz, amikor már súlyosabb szövődmények jelentkeznek. Azonban nagyon fontos idejében felismerni a betegséget, hiszen a kezeletlen magas vérnyomás olyan következményekkel járhat, mint a szívelégtelenség, a szívinfarktus és a stroke.

A magas vérnyomás kiváltó okai között genetikai és környezeti tényezők együttese keresendő. Vagyis az örökletes tényezőkön kívül az elhízás, a dohányzás és a stressz egyaránt hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához.

Egy kutatás során a kutatók bizonyították, hogy stresszhelyzetben a vérnyomás nő. Azonban amikor a kutatásban résztvevőknek zöld teát adtak azelőtt, hogy stresszhelyzetnek tették ki őket, a vérnyomás értékeik nem változtak. Ebből leszűrhető, hogy a zöld tea igen kedvező hatással van a keringési folyamatokra.

Továbbá a zöld teák érlazító hatása szintén kiemelkedő, a laza erekben pedig könnyen áramlik a vér, vagyis ez is hatással van a vérnyomás csökkenésére.

A koleszterinszint és a matcha tea

A magas koleszterinszint éppen olyan gyilkos kórság, mint a magas vérnyomás, hiszen érelmeszesedést, érszűkületet, infarktust és stroke-ot okozhat. Kialakulásában a magas vérnyomáshoz hasonlóan szerepet játszanak a genetikai tényezők, a környezeti hatások és persze az egészségtelen életmód is.

A japán kutatások viszont kimutatták, hogy a zöld teával hatékonyan fel lehet lépni a magas koleszterinszint ellen, hiszen azoknak, akik 10 vagy több csésze zöld teát ittak meg egy nap alatt, 8 mg/dl-rel alacsonyabb volt a koleszterinszintjük azokéhoz képest, akik csak 2 csészével fogyasztottak.

Vagyis mivel a minőségi matcha teában a hagyományos zöld teák hatóanyagainak több mint tízszerese megtalálható, akár már napi egyetlen csésze matcha tea elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért.

Amennyiben te is szeretnéd az egészséged érdekében kipróbálni a matcha teát, nézz szét az M Matcha oldalán, és rendelj egy igazán finom és minőségi japán matcha tea adagot!


Gasztro