Az egészségkárosító élelmiszereket száműznöd kell!

Mivel a paleolit életmód alapja a természeti népek táplálkozása, sok olyan táplálékot kell száműzzünk az életünkből, melyek károsak lehetnek. Talán a két legismertebb kategória ezek közül a tejtermékek és a gluténtartalmú ételek. 

A gluténtartalmú termékeket és a tejtermékeket nem tudja megemészteni rendesen a szervezetünk. Ezért csak felesleges terhelést jelentenek szervezetünk számára, ami nem fér bele a paleolit életmódba.

Kerülendő ételek paleolit életmódban

Vannak olyan alapvető alapanyagok és ételek, melyeket mindenképp kerülnöd kell a paleolit életmód során. Minden olyan alapanyag és étel tiltólistán van, melyeket a szervezetünk nehezen emészt meg. Erre azért van szükség, mert a méreganyagok így sokáig jelen vannak a szervezetünkben, bélrendszerünkben, ami akár komoly megbetegedéshez is vezethet.

Tiltólistán van az összes gabonaféle, a kukorica, a burgonya, sőt a cukor is. Emellett minden magas szénhidráttartalmú élelmiszer is rajta van ezen a tiltólistán. Éppígy ott a helye a hüvelyeseknek is a lektin tartalma miatt, ami a beleink nagy ellensége, mert áteresztővé teheti őket. Fontos még az is, hogy a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszereket részesítsük előnyben, hogy lehetőleg ne vigyünk be mesterséges anyagokat. Ha ilyen mesterséges anyagoktól mentes, paleolit alapanyagokat és ételeket szeretnél, nézz szét a PaleoCentrum webáruházában.

A paleolit életmód fontos alapja: ezt fogyasszuk

Most már, hogy átvettük, hogy mit ne egyél, rátérhetünk arra, hogy mit egyél paleolit életmódod során. Javaslom, mindig legyen otthon valami gyümölcs és zöldség, mert ez alap. Ezekből nagy mennyiségben fog fogyni, azt garantálom. Ahogy egyébként a különböző húsokból is. 

Továbbá nem kell félni a zsíroktól sem, hiába szajkózzák ezt sokan. Alapvetően a tejtermékek nem férnek bele, egyedül bizonyos kemény sajtok. Ne feledkezz meg a tojásról sem, mely szintén kiváló alapanyag, és nagyon finom!

Sokan azért is szeretik a paleolit életmódot, mert gyakorlatilag bárhol és bármikor be tudunk iktatni egy plusz étkezést. Nem kell hozzá semmi extra, mert bárhol elővehetünk egy gyümölcsöt vagy zöldséget és megehetjük, nem kell ragaszkodni a főtt ételekhez.


Gasztro