A hajhullás okai és típusai

A hajhullásnak több fajtája is létezik. Az egyik az androgén típusú hajhullás, amely leginkább a férfiakat sújtja és általában hormonális változások miatt következik be. Nőknél is megjelenhet, de esetükben ritka, ha ezen ok miatt következik be hajhullás.

A hajhullást kiválthatja egy-egy fertőző gócpont, vagy a problémás fejbőr, de a nem megfelelő életmód, vagy valamilyen életesemény is állhat a hajhullás hátterében. Ilyen egy-egy stresszes vagy műtét, súlyos betegség utáni időszak.

Mi az a seborrheás dermatitisz?

Sok ember nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a viszkető fejbőrnek. Sokan még abban az esetben sem keresnek fel bőrgyógyászt, ha a fejből viszketése, komolyabb panaszokkal, például pirosas, hámló fejbőrrel társul. Pedig komoly fejbőrbetegség, például seborrheás dermatitisz is állhat a háttérben. Ez a betegség rendszeres, múlni nem akaró fejbőrviszketéssel párosul, de a tünetek között szerepel még a fejbőr gyulladása, pirossága, hámlása és a felrakódás is. A betegség nem gyógyítható, de a tüneteket nagyszerűen kordában lehet tartani és együtt lehet vele élni. Nem csak ezért érdemes mihamarabb egy bőrgyógyásszal konzultálni, hanem azért is, mert a seborrheás dermatitisz esztétikailag sem nyújt valami szép látványt.

A seborrheás dermatitiszt pikkelyes foltok, piros foltok, viszketés, hámlás és korpa jellemzi. A tünetek skáláját színesíti a bőr gyulladása, a hajas fejbőrön megjelenő hámló plakkok jelenléte.

A tünetek a bőrön jelennek meg, beleértve a fejbőrt is. A betegség tünetei az arcot, a mellkast és a hátat sem kímélik, de a korpás hámlás a szakállon, a bajszon és a szemöldökön is megjelenhet. A seborrhea egy gyulladásos bőrbetegség, amely a fejbőrön is megjelenhet, ezzel további kellemetlenséget, például hajhullást okozva.

A seborrheás dermatitisz kialakulásának okai

Sok tényező játszik szerepet a betegség kialakulásában. Ilyen például a gomba okozta seborrheás dermatitisz. Idegrendszeri problémák (stressz) és a hidegebb időjárás is oka lehet a kialakulásának. A betegek főleg télen szenvednek a tünetektől. A stressz a legtöbb esetben a tünetek fellángolását idézi elő. A seborrhea kialakulásában kiemelkedő szerepe van az immunrendszeri problémáknak, a nem megfelelő életvitelnek, az alváshiánynak, a géneknek, a B-vitamin hiányának, a gyógyszeres kezeléseknek, a férfihormonok túltengésének.

A seborrheás dermatitisz kezelése

Mivel a seborrheás dermatitisz egy krónikus bőrbetegség, így semmilyen kezelés nem szünteti meg véglegesen a betegséget, azonban a tüneteket és a panaszokat enyhíti, és a fellángolásokat megakadályozza.

A kezelés tartalmaz gombaellenes készítményeket, speciális samponokat, kortikoszteroid és kéntartalmú készítményeket.

A seborrhea nem fertőző, de hajhullást is okozhat

A seborrhea nem egy fertőző betegség, azonban hajhullást is okozhat. Egyik hatásos ellenszere, a minoxidil lehet. A minoxidil egy perifériás értágító, amely segít a vénák kitágításában és ellazításában, így jobb véráramlást tesz lehetővé. Lokálisan fejbőrre is alkalmazható, mivel támogatja a haj növekedését.

A minoxidil egy értágító, amelyet tabletta formájában használnak magas vérnyomás kezelésére. Bőroldatként azonban hajhullást is kezelhetünk a segítségével. A gyógyszer négy hónapos használat után hat, de a pozitív változások már 90 nap után jelentkeznek.

A fotó forrása:

JuleDesign / Shutterstock.com


Egészség