Alkalmazkodóképessége kiemelkedő, sokféle talajon sikeresen termeszthető. Az időjárás változásának, a klímaváltozásnak köszönhetően a szárazságtűrési képessége egyre fontosabbá válik a növénytermesztésben. Így a szudánifű jelentősége napjainkban igen jelentős, s várhatóan ez a jövőben még tovább növekszik majd.

Alacsony költség és rendkívül magas hozam

A jó minőségű, fémzárolt szudánifű vetőmag segítségével gyakorlatilag biztosra is vehető a magas hozam. Ugyanis a szudánifű igénytelensége a szárazságtűrésen kívül abban is megmutatkozik, hogy nagyon kevés törődésre van szüksége. Mivel a gyomelnyomó tulajdonsága rendkívül erős, így ápolásakor elengedhető a gyomirtó szerek használata. Erőteljes ellenállóképessége nemcsak a gyomokkal szemben, de a legtöbb kórokozó és károkozó támadásával szemben is hatásos. Növényvédelme könnyen és olcsón megoldható. Így nem csupán a biogazdaság ideális része lehet, de a gazda pénztárcáját is kíméli. 

A szudánifű termesztése hasonló a cirokéhoz, önköltsége alacsony (8-10 Ft/kg), viszont a tömege rendkívül bőséges. Nagyszerűen sarjadzik és nagyon gyorsan növekszik. Fővetés esetén akár háromszor is kaszálható, s egyetlen kaszálás során is magas hozamot elérhetünk vele.

Hogyan hasznosíthatjuk a szudánifüvet?

Sikeresen termeszthető fővetésként vagy másodvetésként egyaránt. Előbbinél április vége-május eleje, másodvetésben július a megfelelő időpont. Másodvetésként akár búza után is következhet. A vetését követő 40-60 napon belül történhet meg az első kaszálása, utána pedig körülbelül 30 naponként lesz a betakarítás esedékes. 

A szudánifüvet tehát nagy tömeget adó zöldtakarmányként hasznosíthatjuk. Fonnyasztás után jól silózható, de ezenkívül szénakészítésre is tökéletesen megfelel. Szalmája egyenértékű a gyepszénával. Igény szerint legeltetésre is alkalmas. Az optimális felhasználási módja mindig függ az aktuális időjárási és termelési körülményektől.

Takarmányértéke kedvező, körülbelül 60 cm-es magasság elérésekor átlagosan 20%-os fehérjetartalommal bír, rostemészthetősége pedig a 70%-ot is meghaladja. Szarvasmarha takarmányozásában jelentős szerepet kaphat. A szudánifű értékes takarmánynövényünk, amelyre akár az egész éves takarmánybázist is alapozhatjuk, ha minden fontos tényezőt figyelembe veszünk.


Kultúra Állatvilág