A leggyakoribb döntés, ami az önismereti indíttatás mögött áll, az a beragadt élethelyzeteknek a kezelési vágya. Ilyenkor általában vágyunk a következő lépés megtételére, a változás beindítására. Igen ám, de vajon lelkileg felkészültünk arra is, hogy a változás következményeként esetleg a feje tetejére áll minden, amit eddig ismertünk?
 

Ez nem rossz, sőt kifejezetten pozitív dolog, mivel kimozdít a komfortzónából, így pedig változásra/változtatásra sarkall. Természetesen az is nem egyszer előfordul, hogy bár megvan az önismeret fejlesztésének a vágya, de amikor a változás beindul az élet minden területén, akkor jön a kézifék, és egy hátra arccal rohanunk vissza az eddig megszokott, jól bevált kis életritmusba. Ez nem szégyen és nem is baj, csak ami elindult, annak teret kell adni, és bár látszólag minden olyan lesz, mint régen, egy megbolygatott apróság mindig megpróbál kitörni a felszín alól. Éppen ezért van, hogy az önismereti, változást célzó terápiák hosszan, akár hónapokig, évekig is elhúzódnak vagy pedig félbeszakadnak.

Hiszen ami nem komfortos, az ismeretlen, és az ismeretlen általában ijesztő, még akkor is, ha az egy nagyobb jóval jár a későbbiekben.

Arról nem is beszélve, hogyha megtorpanunk az első adódó akadálynál, akkor hogyan fogunk eljutni a tényleges változáshoz, ami miatt az egész önismereti tréning elkezdődött?

Éppen emiatt nagyon fontos, hogy egy ilyen vállalás előtt lelkiekben megedződjünk, arra megfelelően felkészüljünk, hiszen ez a kulcsa a folyamatnak. Hiszen a változás folyamata minden fronton beköszönthet, nem csak egyféleképpen és főleg nem ahogy várjuk. Mondjuk mit kezdenénk egy hirtelen érkező sikerrel, pozitív változással az életünk egy olyan területén, amire egyáltalán nem számítunk? Tudnánk kezelni azt? Ezt azért elengedhetetlen, hogy tudjuk, mert ahogy a nehéz szituációkba, a drámákba, a különböző negatív változásokba bele lehet betegedni, úgy a sikert se mindenki tudja kezelni.

Ez a folyamat egy olyan út lehetőségét rejti magában, ahol bármikor, bármi megtörténhet velünk. Ilyenkor egy dolog rendkívül lényeges: hogy tudatában legyünk annak, hogy minden okkal történik. Az adott szituáció mindig csak átmeneti helyzet, és ha itt az ideje, meg fog változni, illetve ha mégsem, akkor megtaláljuk rá a jó megoldást.

A kitartás, a türelem, a bizalom olyan erények, amik elengedhetetlen kellékei az önismereti folyamatoknak. A változás magában is új valóságot teremt meg az életünkben, aminek a kiváltói pedig mi magunk vagyunk azzal, hogy elkezdtünk dolgozni magunkon, megismerjük önmagunkat.

Ha tehát szeretnénk igazán megismerni önmagunkat, akkor a következő tulajdonságainkra tudunk támaszkodni:

  • KITARTÁS,
  • TÜRELEM,
  • BIZALOM,
  • TUDATOSSÁG,
  • ÉBERSÉG.

Ha ezek megvannak, akkor rá fogunk döbbenni, hogy az életünkben valójában nincs is akadály!