Az Apple legújabb fejlesztése az M3 családja, ami magában foglalja az M3, M3 Pro és M3 Max chipjeit. Ezeket az iparág első 3 nanométeres technológiájú chipeként mutatták be, ami jelentős előrelépést jelent az Apple szilícium technológiájában.

Az új GPU architektúra jelentősen növeli a grafikai teljesítményt, és új funkciókat, mint a dinamikus gyorsítótár kezelés és a hardveresen gyorsított sugárkövetés bevezetését is lehetővé teszi.

GPU architektúra

A CPU teljesítmény magjai és hatékonysági magjai, illetve a Neurális Motor is gyorsabbak az előző generációhoz képest, amelyek jelentősen javítják az AI és gépi tanulási munkafolyamatok sebességét​.

Az M3 Max különösen figyelemre méltó, amely 92 milliárd tranzisztort tartalmaz és egy 40 magos GPU-t kínál, ami akár 50% gyorsabb az M1 Maxhoz képest, és akár 128GB egyesített memóriát támogat.

Ez különösen előnyös az AI fejlesztők számára, akik nagy transzformátor modellekkel dolgoznak. Az új médiamotor támogatást nyújt többek között az AV1 dekódolásnak, ami hatékonyabb és magasabb minőségű videóélményt biztosít a streaming szolgáltatásokból.

apple AI chip

Az M3 chipcsalád bevezetése az Apple erős elkötelezettségét mutatja az AI technológia iránt. Az M3 Pro összehasonlítva az Nvidia RTX 4090-el, bár nem éri el annak teljesítményét az AI transzkripciók terén, de jelentősen kevesebb energiafelhasználással működik, ami előnyös lehet energiatakarékos alkalmazások számára​.

Az Apple szintén dolgozik a generatív AI technológiák integrálásán, beleértve egy fejlett Siri verziót is, amely nagyobb nyelvi modelleket használ, hogy okosabb legyen. Ezt a technológiát várhatóan 2024 végétől kezdik el bevezetni az iPhone és iPad készülékeken​ 


Tudomány