Hogyan kell eljárni?

A magyarország.hu oldalán a baloldalon található főmenü soron válasszuk ki a "Bíróság" menüpontot, majd azon belül kattintsunk a "Polgári peres eljárás" almenüre.

Az "Ügyintézés indítása" gombra kattintva azonnal el tudjuk kezdeni az elektronikus ügyintézést, miután Ügyfélkapus azonosítónkkal bejelentkeztünk a rendszerbe.

Az űrlap beküldése történhet személyes tárhelyről, illetve cégkapu vagy hivatali kapu tárhelyen keresztül, attól függően, az ügyintézést biztosító szervezet mely lehetőségeket engedélyezte az űrlapon.

Az itt található űrlapot kell használni amennyiben kéri, hogy a bíróság döntsön el valamely jogvitát. A peres eljárásban ezt a kérelmet keresetlevélnek nevezik.

Amennyiben polgári peres eljárást kíván megindítani valamely járásbíróság (vagy Budapesten valamely kerületi bíróság) előtt, akkor keresetlevél benyújtásához ezt az adatlapot kell kitöltenie.

Jogosultak köre

Az, aki a törvény rendelkezései szerint köteles a perben az elektronikus eljárás szabályainak megfelelően eljárni, vagy aki nem köteles erre, azonban mégis az elektronikus kapcsolattartási módot választotta.

Mit kell tennie, hogy a bírósági pert elindítsa és a keresetlevél benyújtásra kerüljön?

Lehetősége van arra, hogy az adatlapon tüntesse fel a keresetlevél szövegét, lehetősége van azonban arra is, hogy azt elektronikus dokumentumként csatolja az adatlaphoz.

Elektronikus dokumentumként kell csatolni a keresetlevél mellékleteit is. A csatolni kívánt dokumentumok (keresetlevél és mellékletei) együttes mérete nem haladhatja meg a bíróságok központi honlapján (www.birosag.hu) közzétett maximális nagyságot. 

Fizetési kötelezettség:

Amennyiben a fél illetékfizetésre köteles, a megfelelő rovat megjelölésével lehetősége van arra, hogy az illeték megfizetését eszközölje. 


Jog