Cigaretta, cigi árak Spanyolországban 2023

A dohánytermékek Spanyolországban történő eladása csak a "Tabacos" boltokban történhet, amelyek általában jól azonosíthatóak az utcán a "Tabacos" felirattal. 

Mit kell tudni a spnyolországi Tabacos dohányboltokról? Mit árulnak ott és ki a tulajdonosa?

Spanyolországban a "Tabacos" boltok kizárólagosan dohánytermékeket árusító boltok, amelyeket a spanyol kormány hivatalosan engedélyezett. A boltok szinte minden spanyol városban megtalálhatóak, és azonosíthatóak a "Tabacos" felirattal.

A Tabacos boltok árusítják az összes legális dohányterméket, beleértve a cigaretta, a szivar, a pipa és a dohány különböző fajtáit is. Emellett a boltokban kaphatók kiegészítők, mint például a cigarettapapír, szivartartók, pipaszűrők és más dohányzáshoz kapcsolódó termékek.

A Tabacos boltok tulajdonosai azonban nem a spanyol kormány, hanem magánvállalkozók, akik külön engedélyt kapnak a boltok működtetésére. A boltok tulajdonosai vállalják, hogy betartják a spanyol törvényeket, amelyek szigorúan szabályozzák a dohánytermékek árusítását.

Fontos megjegyezni, hogy Spanyolországban a dohánytermékek nagyon magas adóval terheltek (ahogyan azt Magyarországon is megszokhattuk), azonban az árak nem magasabbak, mint Magyarországon (2023-ban). Így ha Spanyolországba készül nyaralni és dohányzol, ne izgulj! Nem kell felpakolnod magad magyar cigivel, nyugodtan megveheted azt Spanyolországban is, az árak kb. azonosak, sőt számos cigaretta típus esetén még olcsóbbak is mint odahaza.

Példa:

1 doboz Marlboro Gold cigaretta ára (2023. április): 5,35 EUR ez 380 HUF/EUR árfolyamon azt jelenti, hogy átszámítva 2033 Ft egy doboz cigi ára, amely doboz cigi ára Magyarországon 2023-ban most 2160 Ft, azaz a spanyol cigi olcsóbb jelenleg.

 Azonban a Tabacos boltokban az árak általában azonosak az ország egész területén, és a dohánytermékeknek Spanyolországban egy (államilag) fixált ára van, amelyet minden boltban azonosan számítanak fel.

A Tabacos boltokban történő dohánytermék-vásárláshoz általában azonosítás szükséges, és csak a megfelelő korú vásárlóknak adnak el dohánytermékeket.

Cigaretta vásárlása Spanyolországban automatából is lehetséges?

Spanyolországban néhány helyen még mindig működnek cigarettaautomaták, de az automaták használata korlátozott, és bizonyos feltételeknek kell megfelelni a vásárláshoz. Az automatákból történő cigarettavásárlás általában csak akkor engedélyezett, ha az automaták azonosítási rendszerekkel vannak felszerelve, és csak akkor, ha a vásárló képes azonosítani magát, és megfelelő korú.

A pontos szabályok és előírások változóak lehetnek az országon belül, és az egyes helyeken eltérő lehet az automaták használata. Érdemes tehát az adott helyszínen érdeklődni a konkrét szabályokról és lehetőségekről, mielőtt a cigarettaautomaták használatát választanánk a cigarettavásárláshoz Spanyolországban.

Ha cigarettát szeretne vásárolni Spanyolországban, mindig kérdezze meg az eladót az aktuális árról és ellenőrizze a csomagoláson lévő adópecsétek számát. Ne vásároljon dohánytermékeket olyan helyeken, ahol nem lehet ellenőrizni a termék eredetét vagy minőségét.

Az alábbi videóban a HóVarjú Youtube csatorna megmutatja, hogyan tudsz cigarettát venni Spanyolországban


Utazás