A város leghíresebb nevezetessége a Történelmi Városközpont, ahol számos középkori épület található, többek között a:

- Főtér (Namesti Premysla Otakara II),

- a Főutcák (Mestska a Krajinska),

- az Óvárosi Víztorony (Ceske Budejovice Vezni Veze) és a

- Barokk Szent Miklós-templom (Kostel Sv. Mikulase).

A városközpontban található továbbá a Városháza (Radnice) és a Püspöki Palota (Biskupsky Palace).

A sörfőzés nagyon fontos szerepet játszik Ceske Budejovice-ban, és a város híres a Budweiser söréről, amely világszerte ismert. A sörfőzdét (Budweiser Budvar) lehet látogatni, és meg lehet tekinteni a sörfőzés folyamatát. A közeli Cesky Krumlov kisvárosban található az Eggenberg sörfőzde is, amit szintén érdemes megnézni (a várost főleg, a sörfőzdében pedig sört kóstolni).

A természet szerelmesei számára a város közelében található az UNESCO Világörökségi helyszínként jegyzett Cesky Krumlov kisvárosa, valamint a Lipno tó, amely kiváló lehetőséget kínál horgászatra, strandolásra, vitorlázásra és síelésre is.

Összességében Ceske Budejovice egy csodálatos város, amely rengeteg történelmi és kulturális látnivalóval rendelkezik, valamint kiváló sörfőzdékkel és természeti szépségekkel is büszkélkedhet.

Mit kell tudni a Budweiser sörről és a körülötte lévő jogi harcokról?

A Budweiser sör egy híres sörmárka, amelynek története több mint 600 évre nyúlik vissza. Az eredeti Budweiser sör a Cseh Köztársaság déli részén, Budweis városában készült, és a híres Budweiser Budvar sörfőzdéből származik.

Azonban az USA-ban az Anheuser-Busch nevű sörgyár is gyárt egy sört, amelyet Budweiser néven forgalmaznak, és a jogi vita e két cég között évek óta tart. Az Anheuser-Busch állítja, hogy jogosan használják a Budweiser nevet, mivel az 1876-ban került bejegyzésre az Egyesült Államokban.

Ugyanakkor a Budweiser Budvar azt állítja, hogy a név a sajáté, mivel az már az 14. század óta létezik, és a Budweiser szó eredetileg a Cseh Budweis városára utal.

A jogi vita során mindkét cég megnyerte már a pereskedést a saját területén. Az Anheuser-Busch-nak joguk van a Budweiser név használatára az Egyesült Államokban, míg a Budweiser Budvar-nak joguk van a Budweiser nevű sörfajta készítésére és értékesítésére az Európai Unióban és más országokban.

Összességében a jogi vita a Budweiser sör nevének használati jogairól hosszú és bonyolult, és a két sörgyár még mindig pereskedik a név használatáért világszerte. Azonban mindkét sörfajta továbbra is nagyon népszerű a fogyasztók körében, és élvezik az elismerést a saját régiójukban.

Ceske Budejovice főtere a HóVarjú YouTube csatorna szemével: