Lancia Stratos

Az 1970-es évek rally világában igazán különleges és szemet gyönyörködtető karosszériák születtek. A Lancia Stratost éveken át precíz mérnöki munkával fejlesztették, hogy teljesítményével végleg beírja magát a legendás versenyautók közé. A Stratost ugyanis az olasz autógyártó cég kifejezetten rally versenyekre szánta. Így a tervezés során valóban egyedi autót építettek a mérnökök, amelyet a pilóták visszajelzései alapján finomhangoltak.

Nem kellett sokat várni a munka gyümölcsére, hiszen a Stratos már az indulását követő első 3 évben hatalmas sikereket aratott. 1974-től 1976-ig zsinórban háromszor a Lancia autójával nyerték meg a WRC-t, amely mindmáig kimagasló eredménynek számít.

A Stratos sikerének kulcsa többek között az extra könnyű karosszériában rejlett, amely tökéletes feltételeket teremtett a precíz irányításhoz. Az autót az olaszországi Bertone vállalat fejlesztette, és hamar közkedveltté vált a pilóták körében. A karosszéria és a motor teljesítménye ugyanis lehetővé tette, hogy a versenyzők kifejezetten könnyen vegyék be a kanyarokat. Ha szívesen látnál a környezetedben is legendás járműveket, mindenképpen tekintsd meg a Modellfutárnál kapható rally autómodelleket!

Fiat 131

A Fiat 131 egy kifejezetten visszafogott, családi autóként kezdte pályafutását, azonban adottságai a versenyzésre is alkalmassá tették. 1976-ban a Fiat Motorsport kiadta a 131 Abarth névre keresztelt, rallyra tervezett autót, és összesen 400 darabot gyártott belőle a versenyzők számára. A hátsókerék-meghajtás akkoriban kiváló választás volt, hiszen az összkerékhajtásra még néhány évet várni kellett.

Családi autóból nagyon hamar versenyautót készített a Fiat. A felfüggesztés teljes újragondolása mellett 16 szelepes motort szereltek az autóba, és egy kisebb erőművet hoztak létre a fejlesztésekkel. Érdemes kiemelni a kerekek íveinek kiszélesítését is, amely meghatározó döntésnek bizonyult az elért sikereket illetően. Az autó kerekei így már megfeleltek a szélesebb nyomtáv által támasztott igényeknek.

A Fiat Abarth 131 szintén triplázott, akárcsak a Lancia Stratos. 1978-ban és 1979-ben, illetve 1980-ban is a Fiat autója tarolt a versenyeken, ez pedig 3 világbajnoki címet eredményezett a gyártó számára.


Autó